Jak zrobić syrop miętowy?
Mięta jest znana ze swoich leczniczych właściwości od wielu pokoleń. Jej zastosowanie jest szerokie – od medycyny po przemysł kosmetyczny. Bardzo często jest wykorzystywana także w kuchni. I właśnie w domowych warunkach możemy przygotować syrop z mięty. Zatem jak taki syrop miętowy zrobić?
Wykonanie syropu miętowego
Syrop miętowy jest bardzo łatwy w wykonaniu w domowych warunkach. Potrzebujemy gałązki i liście świeżej mięty pieprzowej lub zielonej, cukier, wodę oraz sok z cytryny. Do wykonania trzech litrów soku trzeba będzie wykorzystać około trzydziestu gałązek mięty, pół kilograma cukru, sok z jednej cytryny oraz dwa litry wody. W pierwszej kolejności należy zagotować wodę, następnie ściągnąć ją z palnika i dodać cukier oraz sok z cytryny. Następnie należy mieszać, aby cukier się całkiem rozpuścił. Do takiej mieszanki dopiero dodajemy liście mięty, przykrywami i odstawimy na co najmniej dwadzieścia cztery godziny. Powstały syrop należy przecedzić przez sito i ponownie zagotować. Tak przyrządzony sok przelewamy do słoików, które można odstawić do piwnicy lub spiżarni. Tak powstały syrop można przechowywać na zimę. Natomiast po odkręceniu słoika syrop należy trzymać w lodówce.
Co można dodać do syropu z mięty?
Syrop miętowy można wykonać w podstawowy sposób, jak w powyższym przepisie. Jednak można także dodać do niego wielu dodatków. Jednym z nich jest melisa, która działa uspokajająco oraz koi nerwy. Melisa jest polecana przede wszystkim osobom, które często się denerwują, stresują i mają kłopoty z zasypianiem. Natomiast zamiast cukru można dodać miód. Jest on dużo zdrowszy niż cukier i posiada szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi oraz wzmacnia cały organizm.
Z czym pić syrop z mięty?
Taki syrop sprawdzi się przede wszystkim jako dodatek do herbaty i kawy. Do nieco ostygniętej herbaty wystarczy dolać jedną łyżeczkę syropu, by cieszyć się miętowym aromatem. Jeżeli lubimy smak mięty to syrop można rozcieńczyć wodą i wypić sam. Świetnie nadaje się także do deserów, drinków oraz koktajli. Możemy także przyrządzić sobie drinki z jego dodatkiem. Wystarczy 50 ml wódki, 10 ml soku miętowego, limonkę i sok jabłkowy połączyć ze sobą. Taki drink będzie lekko orzeźwiający i sprawdzi się szczególnie w upalne dni. Syrop możemy także spożywać przy dolegliwościach żołądkowych oraz obniżonej odporności, przeziębieniu. Pomaga w walce z zaparciami, biegunką oraz nudnościami.