Ciekawe pomysły na deser
Deser jest to bardzo miłe zakończenie każdego posiłku. Czasem jednak brakuje nam pomysłu lub czasu na przygotowanie dobrego deseru. Bardzo często sprowadza się to po prostu, do postawienia na stole zakupionych w sklepie ciastek lub innych słodyczy. Są jednak szybkie i proste przepisy na sporządzenie pysznego deseru, który umili niedzielny lub odświętny obiad.
Szarlotka
Szarlotka inaczej zwana również jabłecznikiem jest to ciekawy pomysł na deser, zarówno w chłodne, jak i ciepłe dni. Zimą szarlotkę podajemy do ciepłej herbaty lub kawy, natomiast latem ciepła szarlotka podawana z gałką dobrych lodów, potrafi sprawić współbiesiadnikom naprawdę bardzo dużą przyjemność. Szarlotka najlepiej smakuje oczywiście jesienią, ponieważ to wówczas możemy dostać najświeższe i najbardziej soczyste jabłka. Jabłecznik jest to również ciasto, które możemy upiec bardzo szybko, a samo przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Granita
Granita jest deserem typowo letnim, ale jest to również propozycja, która zaciekawi osoby nią poczęstowane. Granita jest to deser wywodzący się z krajów Arabskich i to dzięki nim zawitał na Sycylii. Oryginalnie składała się ona z soku cytrynowego, cukru oraz lodu. Granitę często porównuje się do szejka, z tą różnicą, że zamiast mleka wykorzystuje się syropy do granity. Obecnie granitę można bardzo szybko przyrządzić, ponieważ istnieją specjalne urządzenia kuchenne zwane granitorami, za pomocą których możemy bardzo szybko granitę przyrządzić. Wystarczy, że do komory chłodząco-mieszającej wlejemy syrop lub syropy do granity oraz dodamy lodu.
Sorbet
Sorbet jest to również deser, który zazwyczaj podajemy latem. Są jednak osoby, które dobry sorbet chętnie zjedzą niezależnie od pory roku. Sorbet jest tutaj na tyle ciekawą propozycją, że przygotować go jest niezwykle prosto. Tak naprawdę do przygotowania prostego sorbetu wystarczy nam blender kielichowy, zamrażarka, mrożone owoce oraz opcjonalnie sok owocowy lub syrop. Tuż przed podaniem sorbetu, zamrożone składniki po prostu miksujemy w blenderze kielichowym na gładką pastę czasami, aby urozmaicić smak, możemy dodać odrobinę owocowego soku lub syropu na przykład syropu do granity. Syrop dodajemy zazwyczaj wtedy, kiedy robimy sorbet z kwaśnych owoców.