Suszone warzywa w Twojej kuchni

ogrodnik-4-7

Od dziecka jesteśmy uczeni, że warzywa to samo zdrowie, powinniśmy ich jeść dużo. Są one źródłem błonnika, witamin i wielu makroskładników. Naukowcy i dietetycy sugerują, abyśmy spożywali około 5 porcji warzyw i owoców dziennie – wynika z tego, że to właśnie one powinny być podstawą naszej diety i pierwszą przekąską, jeśli łapie nas głód.

Warzywa – dlaczego są tak ważne w diecie?

Warzywa są podstawą diety nie tylko dla sportowców, modelek i wegan. Według badań, powinny być podstawą diety każdego człowieka, który chce żyć i jeść zdrowo. Posiadają mnóstwo witamin, błonnika, a niektóre też sporo białka (zwłaszcza te strączkowe). Zdrowa dieta bez warzyw nie istnieje.

Dzisiaj już wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że odpowiednio zbilansowaną dietą możemy się uchronić przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Zdrowa dieta wzmacnia kości, układ krążenia i odporność. Dzięki temu maleje ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, a także poważne choroby serca, miażdżyce, cukrzyce.

Suszone warzywa – czy suszenie to dobra forma obróbki żywności?

Suszenie to świetna metoda obróbki żywności. Po pierwsze, wydłuża jej zdatność do spożycia. Suszenie wydobywa z produktów wodę, która odpowiada za pleśnienie produktów i ich psucie się. Wysuszone warzywa można bardzo długo przechowywać w suchym i nienasłonecznionym miejscu – w szufladach lub szafkach kuchennych.

Po drugie, suszenie to proces, w którym bardzo duża część witamin i wszelkich odżywczych substancji zostaje w warzywach. Dodatkowo, długotrwałe suszenie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki temu są świetnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Są niezwykle zdrową przekąską, szczególnie dla osób, które są na diecie i usiłują schudnąć.

Do jakich potraw dodawać suszone warzywa?

Suszonych warzyw możemy używać do przygotowania przystawek, dań głównych i zup. Są świetnym, aromatycznym dodatkiem do gęstych sosów, pieczonych mięs, a także ciekawym urozmaiceniem nudnych sałatek czy surówek.

Z suszonych warzyw przygotujemy mocny i aromatyczny wywar na zupę. Wielu kucharzy do ugotowania naprawdę wyśmienitego barszczu, oprócz zakwasu, używa także suszonych buraków, które podkreślają smak całej potrawy i nadają jej świetny, burgundowy kolor.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..

https://www.techpager.org/swiftkey-alternatives/

https://www.connectedsparks.com/a-beginners-guide-to-understanding-camera/

https://theleadingnews.com/two-hyundai-hydrogen-buses-added-to-abu-dhabis-green-bus-programme/

https://shubhapallaba.in/nija-ilakare/

https://businessnewsme.com/2024/06/03/%d8%a7%d8%aa%d8%ad%d8%a7%d8%af-%d8%a7%d9%84%d8%a5%d9%85%d8%a7%d8%b1%d8%a7%d8%aa-%d9%84%d9%84%d8%b1%d9%8a%d8%a7%d8%b6%d8%a7%d8%aa-%d8%a7%d9%84%d8%a5%d9%84%d9%83%d8%aa%d8%b1%d9%88%d9%86%d9%8a%d8%a9/

https://wiki.gta-zona.ru/index.php/%D0%A3%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA:Fea2e1fa

https://wiki.prochipovan.ru/index.php/%D0%A3%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA:Fea2e1fa

https://timeoftheworld.date/wiki/User:Fea2e1fa

https://algowiki.win/wiki/User:Fea2e1fa

https://brewwiki.win/wiki/User:Fea2e1fa

https://yogicentral.science/wiki/User:Fea2e1fa

https://dokuwiki.stream/wiki/User:Fea2e1fa

https://nerdgaming.science/wiki/User:Fea2e1fa

https://elearnportal.science/wiki/User:Fea2e1fa

https://securityholes.science/wiki/User:Fea2e1fa

https://fkwiki.win/wiki/User:Fea2e1fa

https://clinfowiki.win/wiki/User:Fea2e1fa

https://digitaltibetan.win/wiki/User:Fea2e1fa

https://theflatearth.win/wiki/User:Fea2e1fa