Zasady diety dla seniora
Wraz z wiekiem zmienia się funkcjonowanie organizmu. Poszczególne organy zaczynają wolniej funkcjonować i zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Z tego właśnie powodu osoby po 65. roku życia powinny zmienić swój sposób odżywiania.
Potrzeby żywieniowe seniorów
Wraz z wiekiem zmienia się metabolizm organizmu i zapotrzebowanie na energię pochodzącą z żywności. W porównaniu z osobami w wieku średnim zapotrzebowanie na energię u seniorów spada o ok. 30%. To bardzo dużo, a biorąc pod uwagę także spadek aktywności fizycznej dieta dla seniora musi znacznie różnić się od diety osób młodszych.
Piramida żywieniowa dla osób po 65. roku życia zaleca przede wszystkim dietę lekkostrawną, dzięki temu układ pokarmowy i wydalniczy nie będą zbyt bardzo obciążone. Osoby starsze powinny wyeliminować ze swojej diety tłuste i smażone potrawy, tłuszcze zwierzęce, cukier oraz sól. Dietetycy zalecają także ograniczenie spożywania słodyczy, mocnej kawy i herbaty. W zamia za to należy pić 2 litry płynów dziennie.
Co powinna zawierać dieta dla seniora?
Podstawą diety dla osób starszych są warzywa i owoce, te pierwsze powinny zdecydowanie przeważać. Owoce, zwłaszcza niektóre, zawierają zbyt dużą ilość cukrów. Warzywa i owoce powinny być, w miarę możliwości, spożywane na surowo. Dostarczają nie tylko cennych składników, ale bardzo pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit i zapobiegną zaparciom.
Drugim ważnym składnikiem diety dla seniorów są produkty zbożowe. Najlepsze jest pieczywo ciemne oraz różnego rodzaju kasze. Zawierają duże ilości błonnika, który poprawia procesy trawienne.
W codziennej diecie osób starszych powinny znaleźć się także produkty nabiałowe, jak mleko jogurt, ser biały. W niewielkich ilościach także ser żółty (jest kaloryczny). Nabiał to doskonałe źródło wapnia, którego osobom starszym zdecydowanie brakuje.
Mięso wieprzowe i wołowe należy zastąpić mięsem drobiowym i rybami, które są znacznie mniej kaloryczne. Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Diety specjalne
Zdecydowana większość seniorów cierpi na różnego rodzaju schorzenia. Najczęściej jest to cukrzyca, nadciśnienie, choroby sercowe i układu krążenia. Właściwa dieta odgrywa bardzo ważną rolę w procesie leczenia.
Osoby starsze bardzo często mają także braki w uzębieniu, co utrudnia im dokładne przeżuwanie pokarmów. Ma to negatywny wpływ na proces trawienia. Niektóre pokarmy trzeba seniorom rozdrabniać.
Dietę dla osób chorych należy zawsze skonsultować z lekarzem, który udzieli ogólnych wskazówek. W razie konieczności pomocy udzieli także dietetyk, który opracuje dokładną dietę na każdy dzień i zaproponuje kilka prostych przepisów.