Naturalne przetwory owocowe
Babcina piwnica kryje wiele skarbów, ale najważniejsze z nich to przetwory w słoikach. Tego smaku nigdy się nie zapomina, a wspomnienia, jakie przywołuje powodują uśmiech na twarzy. Poza tym przetwory posiadają wiele wartości odżywczych, które są dobre dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Rodzaje przetworów owocowych
Do najbardziej popularnych przetworów zaliczamy, dżemy z pysznych owoców sezonowych. Poza nimi gospodynie domowe przygotowują konfitury oraz marmolady. Naturalne soki i syropy owocowe to świetne zamienniki dla popularnych napoi gazowanych. Ich smak i zapach pozwolą nam na chwilę wrócić do ciepłych i słonecznych dni.
Dla najmłodszych przygotowywane są przeciery i musy owocowe. Są odpowiednie dla dzieci, dzięki gładkiej konsystencji. Serwując niemowlakom owoce w takiej postaci, można je powoli przyzwyczajać do nowego smaku. Najważniejsze w naturalnych owocowych przetworach jest to, że nie zawierają dodatkowych substancji słodzących. Swój słodki smak zawdzięczają cukrom zawartym w owocach.
Naturalne przetwory owocowe — czy warto je jeść?
Nie tylko świeże owoce mają prozdrowotne właściwości. Dobrze przygotowane przetwory mają mnóstwo witamin i składników odżywczych.
Wiele z nich, szczególnie konfitury, dżemy czy kompoty są poddawane obróbce termicznej, mimo to nie tracą one wartości. Naturalne przetwory owocowe są kopalnią witamin, A, B, E, K, D oraz C. W słoikach i butelkach z owocowymi przetworami zawarte są także zdrowe, energetyczne cukry oraz błonnik. A poza tym są niezwykle smaczne, dlatego warto je jeść każdego dnia.
Jak spożywać naturalne przetwory owocowe?
Soki lub musy można zjadać, lub wypijać bez żadnego dodatku, może to być świetny zamiennik czegoś słodkiego. Konfitury i marmolady nadają się jako dodatek do domowych wypieków. Zimowa herbata z dodatkiem konfitury z malin będzie smakować obłędnie. Owoce w zalewie lub konfitury idealnie komponują się ze schabem lub innym pieczonym mięsem. Naleśniki można przełożyć ulubionym dżemem, a do popicia można podać kompot. Możliwości na wykorzystanie przetworów owocowych jest dużo. Wszystko zależy od upodobań i wyobraźni.