3 powody, dla których warto zakupić piec konwekcyjny parowy
Dzisiaj szeroko reklamowany jest piec konwekcyjny parowy jako doskonałe uzupełnienie wyposażenia każdego punktu gastronomicznego. Czy rzeczywiście jest to aż tak doskonałe urządzenie? Zdecydowanie tak! Poniżej przedstawione zostaną najważniejsze powody, dla których warto zaopatrzyć się w piec konwekcyjny parowy.
1) możliwość przygotowania kilku potraw naraz
Przede wszystkim trzeba podkreślić, że każdy taki piec konwekcyjny parowy będzie umożliwiał przygotowanie kilku potraw w jednym czasie. Co więcej, potrawy te można przygotować w nim różną techniką. Może to być gotowanie, pieczenie, smażenie bez tłuszczu, grillowanie, wędzenie – możliwości jest naprawdę wiele i co więcej – w zasadzie każda potrawa może być przygotowana na inny sposób w tym samym czasie.
Jest tutaj tylko jeden warunek. Mianowicie chodzi o to, że jeśli chcemy przygotować kilka potraw naraz, to jednak muszą one mieć te same parametry wilgotności i temperatury. Zaletą jednak z kolei jest to, że takie piece wyposażone są w specjalną cyrkulację powietrza, dzięki której zapachy poszczególnych potraw w zasadzie zupełnie się nie przenikają.
2) opcja regeneracji potrawy
Drugą ważną zaletą pieców konwekcyjnych jest możliwość regeneracji potraw. Często zapewne mamy taką sytuację, że przygotowaliśmy sobie pewne potrawy rano, albo wcześniej, albo też zaczęliśmy przygotowywać, a klient oświadczył, że chce co innego.
Wówczas najczęściej zostawiamy taką potrawę do podgrzania. Tyle że niestety konwencjonalne podgrzewanie bardzo wysusza potrawy i czyni je mniej estetycznymi. Tymczasem piece konwekcyjne parowe jak sama nazwa wskazuje, mają także parę wodną, która powoduje brak wysuszania podczas podgrzewania oraz pełną świeżość potrawy.
3) kwestie ekonomiczne
Nie ma co ukrywać – pieniądze liczą się w każdym biznesie, także i w gastronomii. Czy zatem zakup takiego pieca konwekcyjnego parowego jest opłacalny pod kątem ekonomicznym? Zdecydowanie tak!
Przede wszystkim – taki pięć wcale nie jest tak wysokim wydatkiem, jak to się powszechnie wydaje. Wiele tutaj zależy od tego, w jakie dodatkowe funkcje będzie on wyposażony np. czy będzie zapamiętywał sam recepturę. Dalej – taki piec oszczędza nam naprawdę wiele czasu i energii i umożliwia przyjęcie większej liczby klientów. Co więcej – sprawia, że relatywnie używamy mniej prądu.
Piece konwekcyjno parowe dostępne są w ofercie sklepuGastroprodukt.pl