Dynia w occie jabłkowym – smaczna przekąska i dodatek do dań
Dynię można jeść w bardzo wielu wersjach. Popularne są przede wszystkim zupy krem, risotto, ciasta, racuszki, konfitury, dżemy czy soki. Warto pamiętać także o dyni w occie jabłkowym, która jest doskonałym produktem na zimę.
Dynia – dlaczego warto ją jeść?
Dynia, choć jest bardzo znana i ceniona niemal na całym świecie, w rankingu na popularność w naszym kraju wciąż przegrywa z ziemniakami, pomidorami, ogórkami czy marchwią. Na pewno jednak warto doceniać to warzywo i jego walory. Dynia jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu, może być składnikiem wielu dań, a co najważniejsze – posiada liczne właściwości zdrowotne.
Przede wszystkim warto wspomnieć, że miąższ warzywa zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i hamują rozwój nowotworów. Dynia doskonale wzmacnia organizm i zapobiega infekcjom, które tak często pojawiają się u nas w okresie jesieni i zimy. Jedzenie warzywa poprawia również wygląd cery. Skóra jest odpowiednio nawilżona, jędrna i wolniej się starzeje. Na dodatek dynia jest mało kaloryczna, dlatego mogą ją jeść osoby na diecie redukcyjnej.
Dynia w occie jabłkowym – wersja słodka
Pierwsza wersja dyni w occie jabłkowym to warzywo marynowane na słodko. Do jej przygotowania wykorzystuje się cukier, a także goździki, cynamon i imbir, które nadają daniu przyjemnego aromatu i niepowtarzalnego smaku.
Dynię o wadze ok. 2 kg trzeba przede wszystkim dobrze pokroić, a wydrążony z niej miąższ zagotować w wodzie. Następnie należy dodać zalewę na bazie octu i wymienionych wcześniej składników. Ostatni etap pracy polega na umieszczeniu wszystkiego w słoikach i pasteryzowaniu przez kwadrans. Słoiki można wyjąć z wody po całkowitym wystudzeniu.
Dynia w occie jabłkowym – wersja ostra
Dynia na słodko to niezwykle smaczna przekąska, ale miłośnikom nieco bardziej pikantnych produktów na pewno przypadnie do gustu wersja marynowana na ostro. Tu kluczowym składnikiem będzie sypka ostra papryka lub świeża papryczka chilli pokrojona na małe plastry. Ważnym dodatkiem jest również pieprz, a także cukier i goździki.
Reszta czynności jest niemal identyczna jak w przypadku dyni w occie jabłkowym na słodko. Tu również pierwszym zadaniem jest wydrążenie miąższu, który po pokrojeniu zalewa się przygotowaną zalewą octową. Czas pasteryzacji też jest taki sam, czyli 15 minut. W obu przypadkach warto pamiętać o zachowaniu pestek. Nigdy nie należy ich wyrzucać – są bardzo zdrowe (zawierają wiele składników odżywczych) i mogą być smaczną przekąską na jesienne wieczory.