Jak przyrządzić śliwki w occie winnym?
Jesień to czas zbiorów owoców i warzyw. Wielu mieszkańców wsi czy właścicieli sadów przygotowuje się na nadchodzącą zimę, tworząc przetwory z owoców. Śliwki mogą znaleźć się zarówno w kompocie, ale i pyszne będą powstałe z nich powidła. Jednak prawdziwym, wyrazistym smakiem będą mogły pochwalić się śliwki w occie winnym.
Polska kuchnia, czyli śliwki w occie winnym
Tradycyjna, polska kuchnia jest jak najbardziej w dalszym ciągu żywa. Stare, niezastąpione przepisy wciąż królują wśród ksiąg kucharskich. Wiele owoców nadaje się do wykonania z nich przetworów. Śliwki, które pojawiają się już pod koniec lata to bardzo zdrowe, pełne witamin owoce, które ze smakiem spożywać można również zimą.
Sam ocet winny jest niezwykle zdrowy. Lekarze zalecają jego regularne przyjmowanie w okresie gryp czy przeziębień. Jednak ze względu na swój specyficzny smak nie jest tak chętnie spożywany. Dlatego też wiele osób wykorzystuje go to marynowania owoców. Śliwki w occie winnym stanowią nie tylko pyszny dodatek, ale również źródło niezbędnych witamin, takich jak witamina A czy C. W okresie zimowym są one bardzo potrzebne organizmowi człowieka.
Składniki do marynaty
Do przyrządzenia wyżej wymienionego dania niezbędne będą przede wszystkim zdrowe śliwki. Ocet winny również jest koniecznym składnikiem, jednak zdarzają się przypadki, kiedy to dodaje się do niego również odrobinę wina wytrawnego.
Oczywiście trochę cukru również się przyda. Najczęściej do takiej zalewy wykorzystuje się tak zwaną węgierkę. Ta odmiana śliwek najbardziej nadaje się do wykonania marynaty.
Jak przygotować śliwki w marynacie z octu winnego?
Warto zaznaczyć, że przygotowanie śliwek w occie może potrwać kilka dni. Wyrazisty smak zależy przede wszystkim od tego, jak długo śliwki były marynowane. Opłukane śliwki należy ułożyć w czystych słoikach, a następnie zalać zalewą. Aby ją przygotować należy połączyć ze sobą cukier, ocet winny i wino. Po podgrzaniu zalewy, ciecz przelewa się do słoików. Przez kolejne 3-4 dni należy powtarzać tę czynność, czyli zlewać i odlewać śliwki. Po upływie tego czasu słoiki ze śliwkami i zalewą można umieścić w piwnicy.
Tak przygotowane śliwki zachowują świeżość i niezapomniany smak nawet przez kilka lat. Ważna jest przede wszystkim cierpliwość podczas ich przyrządzania. Należy bowiem poświęcić kilka dni na ich odpowiednie przygotowanie. Śliwki w occie stanowią miły dodatek do obiadów jak i są świetną przystawką dla gości. Należy pamiętać o tym, aby zbierane owoce były przede wszystkim zdrowe.