Suszone warzywa w Twojej kuchni
Od dziecka jesteśmy uczeni, że warzywa to samo zdrowie, powinniśmy ich jeść dużo. Są one źródłem błonnika, witamin i wielu makroskładników. Naukowcy i dietetycy sugerują, abyśmy spożywali około 5 porcji warzyw i owoców dziennie – wynika z tego, że to właśnie one powinny być podstawą naszej diety i pierwszą przekąską, jeśli łapie nas głód.
Warzywa – dlaczego są tak ważne w diecie?
Warzywa są podstawą diety nie tylko dla sportowców, modelek i wegan. Według badań, powinny być podstawą diety każdego człowieka, który chce żyć i jeść zdrowo. Posiadają mnóstwo witamin, błonnika, a niektóre też sporo białka (zwłaszcza te strączkowe). Zdrowa dieta bez warzyw nie istnieje.
Dzisiaj już wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że odpowiednio zbilansowaną dietą możemy się uchronić przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Zdrowa dieta wzmacnia kości, układ krążenia i odporność. Dzięki temu maleje ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, a także poważne choroby serca, miażdżyce, cukrzyce.
Suszone warzywa – czy suszenie to dobra forma obróbki żywności?
Suszenie to świetna metoda obróbki żywności. Po pierwsze, wydłuża jej zdatność do spożycia. Suszenie wydobywa z produktów wodę, która odpowiada za pleśnienie produktów i ich psucie się. Wysuszone warzywa można bardzo długo przechowywać w suchym i nienasłonecznionym miejscu – w szufladach lub szafkach kuchennych.
Po drugie, suszenie to proces, w którym bardzo duża część witamin i wszelkich odżywczych substancji zostaje w warzywach. Dodatkowo, długotrwałe suszenie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki temu są świetnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Są niezwykle zdrową przekąską, szczególnie dla osób, które są na diecie i usiłują schudnąć.
Do jakich potraw dodawać suszone warzywa?
Suszonych warzyw możemy używać do przygotowania przystawek, dań głównych i zup. Są świetnym, aromatycznym dodatkiem do gęstych sosów, pieczonych mięs, a także ciekawym urozmaiceniem nudnych sałatek czy surówek.
Z suszonych warzyw przygotujemy mocny i aromatyczny wywar na zupę. Wielu kucharzy do ugotowania naprawdę wyśmienitego barszczu, oprócz zakwasu, używa także suszonych buraków, które podkreślają smak całej potrawy i nadają jej świetny, burgundowy kolor.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..