Zastosowanie suszonych warzyw
W okresie posezonowym suszone warzywa doskonale mogą zastąpi warzywa świeże. Stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju dań, nadają im niepowtarzalny aromat i smak. Zawsze są pod ręką i bardzo łatwe do użycia.
Zastosowanie suszonych warzyw
W kuchni najczęściej wykorzystywana jest mieszanka warzywna z suszonej marchewki, pietruszki, selera, pora. W sprzedaży dostępne są także mieszanki z dodatkiem aromatycznych ziół, np. tymianku, rozmarynu. Tego typu mieszanki są bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju zup, sosów oraz wywarów.
W sklepach można także kupić suszone warzywa jednogatunkowe, jak buraki, koperek, pietruszka. Przygotowanie czerwonego barszczu z suszonych buraków jest bajecznie proste i nie zajmuje dużo czasu. Barszcz ma intensywny czerwony kolor i doskonały smak, wystarczy go tylko odpowiednio doprawić.
Suszony koperek, pietruszka to idealne dodatki do przygotowania ulubionych serków smakowych oraz różnorodnych past do kanapek.
Suszona cebulka prażona, papryka, czosnek to idealny dodatek do różnego rodzaju zapiekanek i pizzy.
Czy suszone warzywa są zdrowe?
Niektórzy zastanawiają się, które warzywa zachowują więcej właściwości zdrowotnych, mrożone czy suszone. Otóż okazuje się, że w trakcie obróbki najmniej tracą warzywa suszone. Podczas suszenia właściwie tracą tylko wodę i tylko niewielką ilość substancji odżywczych. Delikatne suszenie warzyw powoduje, że znacznie tracą one na swojej objętości (utrata wody), a następuje koncentracja substancji odżywczych, zwłaszcza minerałów oraz witamin.
Wiele osób wybiera warzywa mrożone ze względu na ich atrakcyjny, intensywny kolor. To tylko złudzenie, warzywa suszone rzeczywiście nie mają intensywnego koloru, ale szybko nabierają go po wrzuceniu do gorącej wody. I na dodatek pięknie pachną.
Jak wybierać warzywa suszone?
Oczywiście najlepsze są warzywa samodzielnie suszone i pochodzące z własnego ogródka, ale większość osób skazana jest na kupowanie suszonych warzyw w sklepie. Oferta jest bardzo bogata, więc jest w czym wybierać. Najważniejszą kwestią jest skład mieszanki. Powinna ona zawiera tylko suszone warzywa i ewentualnie zioła. Nie powinna zawiera soli, cukru, barwików i środków konserwujących.
Suszone warzywa powinny znaleźć się w każdej kuchni, nie zajmują wiele miejsca w szafce, a ich dodatek pozwala w krótkim czasie przygotować obiad dla całej rodziny.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..