Lodziarnia – świetny pomysł na biznes
Własna lodziarnia to świetny pomysł na biznes. Szczególnie dziś, gdy klienci cenią wyroby oryginalne, wyjątkowe, wyróżniające się wysoką jakością. Jeśli więc zbliża się lato, a ty szukasz pomysłu na satysfakcjonujący i dochodowy biznes – pomyśl o założeniu własnej lodziarni.
Włoskie, amerykańskie czy na gałki?
Powiedzmy sobie szczerze – „lodowy biznes” przynosi w sezonie niezłe dochody, daje mnóstwo satysfakcji, ale i wiąże się z koniecznością walki z olbrzymią konkurencją. Każdy, kto myśli o założeniu własnej lodziarni, chciałby wybrać najlepszą lokalizację, produkować najsmaczniejsze lody, a przy tym ponosić niskie koszty prowadzenia firmy.
Niestety, cudów nie ma. Dysponując sporym kapitałem możesz pozwolić sobie na zakup czy wynajęcie szykownego lokalu, koło którego żaden przechodzień nie przejdzie obojętnie; możesz zainwestować w doświadczonych pracowników, najbardziej technicznie zaawansowane maszyny, najwyższej jakości komponenty do lodów i polewy do lodów, aby stworzyć produkt, po który smakosze z chęcią pokonają choćby dziesiątki kilometrów. W rzeczywistości jednak mało kto może sobie pozwolić na takie luksusy, szczególnie na początku biznesowej drogi.
Jak zacząć lodziarski biznes?
Początkujący przedsiębiorcy często muszą wybrać – albo doskonała lokalizacja, albo wybitne lody domowej roboty. Jedno i drugie wymaga nakładów finansowych. Wyrób naprawdę dobrych, wyróżniających się na rynku lodów wymaga zakupu najlepszych produktów, polew do lodów i komponentów do lodów pozwalających na wyrób wybitnej w smaku masy lodowej, a także zatrudnienia doświadczonych, wyszkolonych pracowników. Aby wyróżnić się spośród setek lodziarni, musisz stworzyć produkt wyjątkowy, wyróżniający się smakiem i formą, a do tego zainwestować w reklamę.
Na szczęście, kursy cukiernicze są dostępne dla wszystkich – również początkujących. Nie ma więc przeszkód, abyś sam przeszedł szkolenie, a następnie przekazał zdobytą wiedzę swoim pracownikom. Zabezpieczy cię to przed pozostaniem na lodzie – w związku z ewentualnym odejściem najlepszego pracownika, a także umożliwi utrzymanie pełnej kontroli nad produkcją.
Sekretem każdej uczęszczanej lodziarni jest wybitna masa lodowa. Możesz sporządzać ją samodzielnie z podstawowych składników – śmietanki, mleka, cukru i żółtek jak, lub wykorzystać gotowe komponenty do lodów. Masa lodowa wykonana z gotowych mieszanek jest niemal tak pyszna, jak lody rzemieślnicze. Aby uatrakcyjnić wyroby, warto zainwestować w fikuśne dodatki – kolorowe polewy do lodów, posypki i wafle w oryginalnych kształtach.