Przetwórstwo owocowo warzywne, czyli produkcja wina
Produkcja win prowadzona jest w działalności przetwórczej owoców i warzyw. Najczęściej wytwarzane są wina owocowe, ale warzywne też istnieją. Winem z warzyw jest bowiem np. alkoholowy napój z czerwonego buraka. Są także inne, mało typowe wina z warzyw, a ich smak jest znakomity.
Przetwórstwo owocowo warzywne – wina warzywne, których wcześniej nie było
Zjawiskowo smakują wina warzywne. Można się o tym przekonać, kupując u mistrza produkcji wino z pietruszki, pomidorów lub porów, marchewki, rabarbaru. Niecodzienne smaki tych win można poznać np. w ekskluzywnych restauracjach, które starają się o wysokiej jakości towar od docenianych przetwórców.
Im bardziej wyszukany smak wina, tym większy na niego popyt. Jeżeli raz zasmakujemy win warzywnych o pełnym bukiecie zapachowym i smakowym, będziemy zaskoczeni. Wino z warzyw o odpowiednio długim leżakowaniu dorównuje jakości i głębi mocnych trunków z wysoko cenionych winogron.
Przetwórstwo owocowo warzywne – historia pierwszych win
Wino ma daleką historię. Było bowiem produkowane już w zamierzchłych czasach. Surowcem były dojrzałe winogrona. W stanie tym bowiem zawierają największą ilość cukru, bardzo istotną podczas procesu fermentacji.
Ze świętych znaków (hieroglifów), czyli dawnego pisma egipskiego dowiadujemy się, że już 3 tys. lat temu celowo produkowano wino. Znaki bowiem przedstawiają prasę winiarską, jaką używano za czasów I dynastii w Starożytnym Egipcie.
Do Polski trunek ten przywędrował zapewne razem z chrześcijaństwem. Wino było bowiem używane podczas ceremonii mszalnych. Zwyczaj ten praktykuje się w Kościele po dziś dzień.
Produkcja win owocowych to również Przetwórstwo owocowo warzywne
Bez względu na to, czy będziemy się zajmować wytwarzaniem win tylko warzywnych, czy też wyłącznie owocowych, nasza działalność będzie określana mianem przetwórstwa owocowo warzywnego. Ponieważ owocowe wina są od dawna, najlepiej znamy proces ich produkcji.
Można więc zacząć swoją własną produkcję właśnie od nich. Nadają się do tego celu oczywiście winogrona (czerwone i białe), ale także inne owoce sezonowe. Są nimi porzeczki, jabłka, gruszki, wiśnie, jeżyny, borówki, truskawki, śliwki. Dobre wino jest także z owoców dzikiej róży i owoców bzu czarnego.
Jako ciekawostkę należy uznać fakt, iż są także wina nieowocowe i niewarzywne. To takie trunki alkoholowe, które produkuje się z ziarna. Popularnym wśród nich jest wino z ryżu oraz jęczmienia.