Czy papier do pieczenia można używać rzeczywiście tylko do pieczenia?
Wszyscy, którzy lubią piec ciasta z pewnością wiedzą doskonale, że w przypadku takich wypieków jak biszkopt czy kruche ciasta papier do pieczenia jest niezastąpiony. Nie tylko całkowicie eliminuje on ryzyko przywarcia ciasta do formy. Sprawia on też, że wyciągając wypiek z formy kompletnie nie musimy się martwić o efekty naszej pracy, gdyż nasze ciasto nie popęka ani nie pokruszy się. Warto jednak wiedzieć, że papier pergaminowy przyda nam się nie tylko do wypieków.
Pieczenie
Skoro już zaczęliśmy dyskutować o ciastach i wypiekach to naturalnie sensowne jest zostać przy temacie pieczenia. Papier do pieczenia również może zostać z powodzeniem zastosowany do przyrządzania ryb. Dzięki temu uzyskamy rybę z chrupiącą i pyszną skórką. Wystarczy rybę położyć swobodnie na ruszcie wyłożonym pergaminem. Tłuste ryby nie potrzebują nawet dodatkowego natłuszczania.
Mrożonki
Bardzo pomysłowym użyciem papieru jest zastosowanie go do rozdzielenia porcji jedzenia w mrożonkach. Zamrażając większą ilość jedzenia często borykamy się z problemem, gdy choćby chcemy rozmrozić połowę porcji a jej podzielnie graniczy z cudem. Oczywiście, ponowne zamrożenie nie wchodzi w grę, a rozmrożenie wszystkiego skończy się zepsuciem jedzenia. Podział zamarzniętej na kamień porcji na pewno nie jest ani prosty ani pozbawiony ryzyka skaleczenia się lub uderzenia. Tego typu problemy z łatwością rozwiążemy dzięki przełożeniu warstw jedzenia pergaminem do pieczenia. Wszystko co trzeba zrobić to umieścić porcję mrożonek w woreczku, a porcje odpowiednich rozmiarów przełożyć używając w tym celu papier pergaminowy.
Grillowanie
Grillując mięso wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż tłuszcz kapiący na rozgrzany węgiel pali się i pryska zanieczyszczając żywność bardzo szkodliwymi i rakotwórczymi związkami. Nie oznacza to bynajmniej, że grillowanie jest niezdrowe. Wręcz przeciwnie, jest to jeden ze zdrowszych sposobów przyrządzania mięsa, szczególnie jeżeli grillowane mięso szczelnie otulimy papierem. Tak zastosowany pergamin do pieczenia pozwoli nam dodatkowo uniknąć zanieczyszczenia samego rusztu, co choćby pozwoli zrobić chrupiące bułeczki bez obawy, że przeniknie do nich smak mięsa. Ponadto mięso będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Czy to jedyna zalety papieru?
Wracając do pieczenia ciast to w samym papierze możemy wyciąć pomysłowy wzór. Następnie pergamin do pieczenia rozkładamy nad ciastem i używamy posypki, po ściągnięciu papieru możemy się cieszyć coolersko wyglądającym wzorem na naszym cieście.
Założymy się, że to na pewno niejedyne zastosowania papieru do pieczenia. Możesz podzielić się z nami swoimi pomysłami i patentami.