Czy warto jeść rydze? I jak je zbierać i przyrządzić?
Doceniamy grzyby głownie za ich walory smakowe. Ten dodatek do potraw nadaje jej aromatycznego smaku i zapachu. Jednak grzyby to coś więcej niż atrakcyjna przyprawa. Mają w sobie wiele cennych składników i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Godne uwagi są szczególnie rydze, które są ulubionym gatunkiem wielu polaków.
Zdrowotne właściwości rydzów
Rydze zawierają sporo żelaza i potasu. Żelazo zapobiega wystąpieniu anemii i jest potrzebne do produkcji hemoglobiny, która rozprowadza tlen po organizmie. Z kolei potas reguluje ciśnienie tętnicze i wspomaga pracę naszego serca. Rydze zawierają również cynk, fosfor i wapno, które korzystnie wpływa na układ kostny. Rydze są doskonałym źródłem białka i świetnie nadają się dla osób, które są na diecie wegańskiej. Ponadto są niskokaloryczne i dobrze sprawdzą się na talerzach osób będących na diecie.
Jak przyrządzić rydze?
Rydze można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy lubią je smażyć lub gotować. Wiele osób uwielbia też marynowane rydze. Świetnie nadają się również do zamrożenia. Osoby, które nie są zbyt dobrymi kucharzami, mogą je po prostu usmażyć na maśle. W takim wypadku trzeba je jedynie oczyścić i poddusić w garnku z masłem i doprawić do smaku solą z pieprzem. Warto jednak pamiętać, że rydze nie nadają się do suszenia.
Jak zbierać rydze?
Kiedy zbieramy grzyby musimy być szczególnie uważni. Warto pamiętać, by wrzucać do koszyka tylko te grzyby, które z całą pewnością rozpoznajemy. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości możemy udać się do sanepidu i poprosić o pomoc specjalistów, którzy powiedzą nam czy zebrany przez nas grzyb jest na pewno jadalny i bezpieczny.
Pamiętajmy także, by nie zbierać grzybów do siatek czy foliowych torebek. W takiej reklamówce brakuje przepływu powietrza a to sprawia, że grzyby zaparzają się i zawarte w nich białko zaczyna się ścinać i rozkładać. Przez to grzyby jadalne mogą stać się trujące i wywołać niepożądane problemy z naszym żołądkiem. Dlatego najlepiej zbierać grzyby do wiklinowych koszyków albo łubianek, które zapewniają odpowiedni dopływ powietrza.
Rydze to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Nic dziwnego, gdyż ten gatunek grzybów jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ponadto można je przyrządzić na wiele sposobów. Smażone, gotowane, czy marynowane rydze goszczą na naszych stołach w każdy sezon grzybowy. W przypadku rydzów jest naprawdę niewiele ograniczeń odnośnie sposobu przyrządzenia. Nie wolno ich jedynie suszyć.