Czy warto zainwestować w maszynę do sorbetu lub granity?

Gdy jesteśmy właścicielami kawiarni, a wokół nas pojawiają się nowe punkty gastronomiczne zastanawiamy się, jak stać się bardziej konkurencyjnym, by wygrać wyścig o zdobycie klientów.
Czym zachęcić gości, aby wybrali nas? Nadchodzący sezon letni to może być dla firmy nowe otwarcie, o ile zdecydujemy się rozszerzyć ofertę o desery lodowe i napoje mrożone. Sezon granity i sorbetu nadchodzi!

Sorbet i granita a sprawa polska

Granity i sorbety do Europy dotarły przed wiekami wraz z najazdami arabskimi. Te smaczne desery szybko podbiły serca mieszkańców Południa, choć w dawnych czasach produkcja lodowych dań nie należała do prostych. Na Sycylii, którą uważa się za kolebkę klasycznej cytrynowej granity, używano lodu pozyskiwanego ze zboczy wulkanu Etna. Dzisiaj wystarczy mieć dobry zamrażalnik, a jeszcze lepiej profesjonalny granitor, aby móc cieszyć się smakiem lodowych deserów.

Sorbety to wodne lody z dodatkiem soków owocowych lub owoców. Od granity odróżnia je bardziej zwarta struktura, która daje możliwość formowania kulek.

W naszym kraju granity i sorbety nie są tak popularne, jak lody wytwarzane na bazie śmietany, mleka, żółtek. Jednak smak sorbetów i granity oraz niska zawartość kalorii sprawiają, że coraz więcej osób wybiera ten rodzaj deseru. W wysokich letnich temperaturach spożycie lekkiego deseru nie obciąża układu pokarmowego, dając przy tym orzeźwienie i pozwalając przeżyć niezwykłe doznania smakowe. Warto więc odpowiedzieć na zmieniające się gusta Polaków i zaoferować klientom mrożone desery z granitora.

Jak działa granitor?

Granitory to urządzenia wyposażone w systemy chłodzenia i zbiorniki, w których mieszane są składniki deseru. Pod adresem http://siorbet.pl można znaleźć oferty producentów wysokiej klasy profesjonalnych granitorów o różnej wydajności.

Zasada działania granitora jest prosta. Urządzenie ma za zadanie jednocześnie chłodzić i mieszać składniki umieszczone w zbiorniku. Temperaturę oraz częstotliwość mieszania programuje się lub wybiera ustawienia automatyczne przypisane do określonego rodzaju deseru.

Gotowy produkt gromadzi się w przezroczystym zbiorniku, który równocześnie pełni role ekspozycji zachęcającej do zakupu.

W granitorach można przygotowywać kilka różnych deserów równocześnie – każdy w odrębnej komorze mieszania. Dzięki temu klienci mają duży wybór swoich ulubionych przysmaków: granity, sorbetów, mrożonych drinków, kawy frappe, mrożonej herbaty, smoothies, owocowych koktajli, mlecznych shake`ów.

Zamawiając granitor warto zwrócić uwagę na inne propozycje http://siorbet.pl: opakowania i naczynia do serwowania deserów, syropy do granity, gotowe mieszanki do lodów i wiele innych komponentów do produkcji mrożonych smakołyków.