Ekologiczny chrzan tarty – skład i wartość odżywcza

Jeśli zależy nam na tym, żeby odżywiać się zdrowo, zdecydowanie powinniśmy zacząć wybierać produkty ekologiczne. Są one znacznie zdrowsze od ich standardowych alternatyw, a więc mimo tego, że zapłacimy za nie trochę więcej, zdecydowanie warto wydać kilka złotych więcej za produkty o dużo lepszej jakości. Dobrym przykładem będzie tutaj ekologiczny chrzan tarty.

Skład

Generalna zasada jest taka, że skład produktów powinien być jak najkrótszy. Dzięki temu będziemy mogli mieć pewność, że wiemy, co jemy. Okazuje się jednak, że na rynku dostępne są produkty, które mają nawet 70 czy 80 składników w sobie. Na szczęście ekologiczny chrzan tarty do nich nie należy.

A więc co znajdziemy w jego składzie? Oczywiście na pierwszym miejscu będzie ekologiczny korzeń chrzanu. Taki chrzan nie będzie zawierał żadnych chemicznych dodatków czy GMO. Znajdziemy w nim również olej, cukier, sól oraz wodę. Czasem w składzie może się też pojawić kwas mlekowy, który będzie oznaczony symbolem E 270. Nie musimy jednak się go bać, mimo tego, ze składniki E mogą wydać się niebezpieczne. Ten kwas nie zrobi nam krzywdy.

Wartości odżywcze ekologicznego chrzanu

Ekologiczny chrzan tarty ma jedynie około 80 kalorii w 100 gramach. To sporo mniej, niż jego tradycyjny odpowiednik. W większości składa się on z węglowodanów, ale znajdziemy w nim też około 3 gramów tłuszczu i nieco ponad gram białka. Wartość odżywcza może oczywiście różnić się w zależności od produktu. Generalnie jednak dane te powinny być do siebie podobne. Ekologiczny chrzan tarty ma znacznie lepszy skład i wartości odżywcze od jego tradycyjnego odpowiednika, dlatego, jeśli mamy taką możliwość, powinniśmy wybierać tą zdrowszą opcję.

Czy warto zapłacić więcej?

Zdecydowanie tak. Produkty ekologiczne są dla nas znacznie zdrowsze, więc jeśli zależy nam na tym, żeby uniknąć przeróżnych chorób, powinniśmy je kupować. Ważne jest też to, że produkuje się je w zupełnie inny sposób, niż żywność tradycyjną. Nie używa się do nich produktów GMO, nie można stosować do ich hodowli sztucznych nawozów czy dodatków. Cała produkcja jest ściśle kontrolowana, dzięki czemu możemy mieć pewność, że to, co jemy jest zdrowe.Prawda niestety jest taka, że produkty takie jak ekologiczny chrzan tarty zawsze będą nieco droższe. Cena ta wynika z tego, że ich produkcja jest znacznie droższa. Niemniej jednak, zdecydowanie warto zapłacić za nie trochę więcej. Znacznie lepiej jest płacić więcej za jedzenie, niż później wydawać ogromne kwoty na leczenie chorób powstałych przez nasze żywienie.