Granita – tradycyjny deser z Włoch

Lato to pora roku, kiedy dokucza nam upał. Wtedy nie pozostaje nic innego, jak orzeźwić się jakimś chłodnym napojem albo deserem. Ale niekoniecznie tym bardzo popularnym, dostępnym w każdej zamrażalce. Lepiej spróbować coś oryginalnego. Szczególnie polecana jest granita, która ma ciekawą historię. Jaką dokładnie? I dlaczego jest tak smaczna?

Czym jest granita?

Jest to deser, który wymyślono podobno we Włoszech, a konkretniej na malowniczej Sycylii. Stamtąd granity napoje zawędrowały do innych krajów Europy, a nawet całego świata. Nie zawsze jednak ma się obecnie do czynienia z najlepszą, włoską granitą. Często można trafić na zamrożona wodę z dodatkiem cukru i barwnikami.

Tymczasem tradycyjna granita to coś znacznie więcej. Sporządzona jest przede wszystkim ze świeżych i bardzo pachnących owoców, na bazie gęstych syropów albo kawy. Cechuje się tym, że ma ziarnistą strukturę lodu. Dlatego jest tak pyszna i szalenie orzeźwiająca, a nawet sycąca.

Granita – interesująca geneza powstania deseru

Wspominaliśmy o sycylijskim pochodzeniu. Okazuje się jednak, że mrożone granity napoje były przyrządzanie w dawniejszych latach w Arabii, a także w Grecji, Rzymie i w Chinach. Co prawda, może nie miały identycznego smaku, jak te włoskie, ale i tak przynosiły wiele radości.

Bardzo ciekawa jest za to historia pojawienia się takich deserów właśnie na Sycylii w XVI wieku. Zaczęło się od napojów, do których wrzucano lód. Jednak wcale nie chodziło o to, aby przynieść ludziom orzeźwienie, a o obniżenie gorączki z powodu epidemii dwóch strasznych chorób: dżumy i malarii. Dla osób biednych przeznaczone były np. koktajle przyrządzone z wody, soku z cytryny oraz… śniegu

Syropy do granity

Zimne granity napoje, które podaje się w szklance albo kielichu i spożywa małą łyżeczką (ewentualnie słomką), specyficzny smak zawdzięczają oczywiście odpowiednim syropom. Ich wysoka jakość powoduje, że nie stracą szybko własnego koloru i zapachu.

Będą więc wyglądać apetycznie i spełniać główną funkcję – orzeźwiać podczas letnich, wakacyjnych i bardzo gorących dni. Syropy do granity mogą mieć różnorodny smak. Od cytryny, truskawki, pomarańczy, maliny, gruszki, limonki po nawet colę i egzotyczne owoce.

Podsumowując, granita to zachwycający, bajkowy, niecodzienny deser dla dzieci i dorosłych. Atrakcyjny dla oczu, warty spróbowania i swojej ceny.