Jak szybko zrobić kurki marynowane?
Gdy grzybiarze przynoszą nam do domu piękne okazy w postaci kurek – nie zawsze wiemy, jak szybko zrobić z nich coś wyjątkowego. Jak się okazuje takie kurki i rydze marynowane to doskonała przekąska zarówno w lecie, jak i zimą to różnorodnych dań. Te grzybki smakują wyjątkowo, dlatego nie warto ich smaku zabijać mnóstwem przypraw i dodatków. Poniżej przedstawiamy więc bardzo prostą i smaczną wersję na kurki marynowane w occie. Palce lizać!
Kurki marynowane jak u babci
Któż z nas nie jadł pysznych grzybków wprost ze słoiczka, które podawały nam nasze kochane babcie do różnych dań? Takie grzybki idealnie smakują z treściwymi mięsami, z rybami, a nawet z makaronami. Niektórzy kochają tę przekąskę do wódeczki oraz podjadają je same. Dlatego warto mieć spore zapasy w swojej spiżarce, by raz na jakiś czas delektować się ich wyjątkowym smakiem.
Kilka produktów a niezapomniany smak
By kurki marynowane były smakowite, należy je dobrze przygotować. Po zbiorach obowiązkowo należy je umyć, oczyścić, przekroić na drobne części. Warto kilkakrotnie upewnić się, czy to rzeczywiście jest rydz, gdyż te grzybki bardzo łatwo pomylić z innymi grzybami trującymi. Następnie większość fachowców od grzybów poleca je podgotować – około 10 min. Następnie należy grzybki odcedzić i pozostawić na godzinkę do wyschnięcia. Z asortymentu wskazanego wyżej, dokładnie w takich proporcjach przygotowujemy teraz zalewę. Wszystkie składniki wkładamy bowiem do garnka i gotujemy około 10 minut. Następnie nasze wysuszone rydze przekładamy do słoiczków (najlepiej małych) i zalewamy przygotowaną w garnku zalewą. Następnie należy dokładnie zakręcić słoiki oraz pasteryzować je w garnku pod przykryciem przez około 15 minut. Tak przygotowane przetwory odstawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu, by już po kilku dniach cieszyć się wyśmienitych i bardzo wysublimowanym smakiem niezwykle pysznych grzybków.
Z czym jeść rydze?
Rydze marynowane pasują absolutnie do wszystkiego! W wielu restauracjach oraz ekskluzywnych hotelach to przystawka, za którą trzeba całkiem słono zapłacić. Wielu szefów kuchni sprzedaje swoje przetwory nawet gościom, by ci cieszyli się niezapomnianym i wyjątkowym smakiem naszych rodzimych przysmaków prosto z lasu. Rydze smakować będą dobrze na kanapkach oraz przy grillowaniu. I co najważniejsze – te słoiczki mogą stać nawet kilka sezonów. Im starsze rydze, tym smaczniejsze. Jednak niestety nie u każdego one wytrzymują tyle w piwnicy, gdyż ich pyszny smak sprawia, że bardzo szybko takie zapasy znikają z naszych półek.