Jaka jest mroczna strona syropów owocowych?
W życiu tak już się dziwnie układa, że wszystko, co smaczne i kuszące jest zazwyczaj niezdrowe i szkodliwe dla naszego organizmu. Nie inaczej jest z syropami owocowymi, bo chociaż pozornie bez konserwantów, to jednak nie pozostają obojętne dla naszego samopoczucia i codziennego funkcjonowania.
Dlaczego syropy owocowe są tak szkodliwe?
Przede wszystkim dlatego, że zawierają duże ilości cukru, chociaż na etykiecie nie ma o tym najmniejszej wzmianki. I to jest najgorsze, bo nieświadomi niczego konsumenci są przekonani, że spożywają w pełni ekologiczny produkt, co wcale nie jest prawdą. Po drugie syropy owocowe uzależniają i wpływają na upośledzenie kubków smakowych, gdyż ich słodki smak staje się dominujący, przez co ludziom uzależnionym wydaje się, że tylko te owocowe delicje mają interesujący smak. Po trzecie syropy owocowe źle wpływają na uzębienie. Jednak producenci syropów na ten temat milczą jak zaklęci. Jednak to nie dziwota, bo producent syropów zawsze pozostanie przede wszystkim przedsiębiorcą, który na pierwszym miejscu będzie stawiał własny zysk, a nie zdrowie i dobro klientów.
Do jakich chorób może doprowadzić nadmierne spożywanie syropów owocowych?
Na pierwszy plan wysuwa się otyłość. Syropy mają to do siebie, że bazują na ogromnych ilościach cukru, a ten jak wiadomo, jest główną przyczyną przybierania na wadze. Gdy do syropów spożywanych hurtowo dojdą niezdrowe przekąski typu frytki i hamburger oraz całkowity zanik aktywności fizycznej przepis na otyłość i ogólne spowolnienie organizmu gotowy. Owocowe syropy przyczyniają się również do próchnicy i chorób przyzębia. To głównie dlatego, że mają lepką konsystencję, która mocno przywiera do powierzchni zębowych. Jeśli się jej w porę nie wyczyści- w jamie ustnej pojawiają się bakterię. One atakują zęby i sprawiają, że stają się one coraz słabsze. Syropy mogą też wydatnie osłabić apetyt i być przyczyną anemii.
Co można zrobić, by zmienić ten stan rzeczy?
Najważniejszą kwestią jest to, by uczulić dzieci na zgubne skutki zajadania się syropami owocowymi. Należy wytłumaczyć im, że spożywanie czegokolwiek w nadmiarze nie jest dobre. A to, że producent syropów je tak zachwala to efekt tego, że chce na nich zarobić. Po drugie trzeba zaproponować im coś równie interesującego, a jednak mniej kontrowersyjnego. Pozytywną alternatywą są soki i koktajle owocowe przygotowywane z pomocą blendera. Smakują podobnie jak syropy, ale są znacznie mniej podrasowane i pozbawione cukru. Naturalnie robione soki to dla dzieciaków uzależnionych od cukru taki swoisty detoks, który oczyści ich ciała i umysły.