Maszynka do makaronu – ręczna czy elektryczna?
Rosołowe nitki, klasyczne spaghetti czy może grubsze i bardziej treściwe tagliatelle? Polacy kochają makarony niemalże tak samo jak rodowici Włosi i coraz częściej bawią się ich formą. Zdecydowanie pozwala im na to maszynka do makaronu. Tylko jaką wybrać? Tą elektryczną czy może jednak ręczną?
Maszynki ręczne i ich podstawowe cechy
Najpierw na tapet weźmiemy sobie maszynki ręczne, bo pomimo swojej tradycyjnej i raczej mało nowoczesnej budowy wciąż są one bardzo chętnie wybierane przez klientów. Charakteryzują się prostą obsługą. Zwykle nie trzeba nawet zapoznawać się szczegółowo z instrukcją, by z nich skorzystać. Maszynki ręczne są małe i dzięki temu zmieszczą się w każdej kuchni. Sporym ich atutem bywa niska cena, często nieprzekraczająca stu złotych.
Aby przy pomocy takiej maszynki wykonać makaron, należy umieścić w niej ciasto, a następnie zacząć kręcić korbką dołączoną do urządzenia. Wymaga to włożenia pewnego wysiłku. Chcąc działać szybciej i sprawniej, warto pomyśleć o zakupie sprzętu elektrycznego.
Maszynki elektryczne i ich podstawowe cechy
Te urządzenia są już zdecydowanie bardzie nowoczesne i wygodniejsze w użyciu. Każdy jest w stanie przygotować w nich znakomity makaron – nawet te osoby, które nie za bardzo znają się na gotowaniu. Obsługa maszynek elektrycznych nie wymaga posiadania żadnych praktycznych umiejętności. Wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk, a urządzenie samo idealnie uformuje ciasto.
Minus? Oczywiście cena. Maszynki elektryczne są droższe od tych ręcznych, bo kosztują od dwustu pięćdziesięciu do nawet dwóch tysięcy złotych. Jest to jednak inwestycja warta rozważenia. Elektryczna maszynka do makaronu to spora oszczędność czasu dla osób, które często przygotowują pasty.
Nowoczesne roboty do makaronów
Istnieje jeszcze opcja zakupu wielofunkcyjnego robota kuchennego, który zastąpi zarówno maszynkę do makaronu, jak i urządzenie przeznaczone do wyrabiania ciasta. To sprzęt idealny dla perfekcyjnych pań domu i wszystkich miłośników gotowania.
Roboty do makaronów mogą zająć się przeróżnymi czynnościami – począwszy od mieszania składników do ciasta, kończąc na ubijaniu piany czy formowaniu makaronu o dowolnej grubości. Są urządzeniami bardzo praktycznymi. Przydadzą się jednak tylko tym, którzy naprawdę często gotują i chcą to robić szybciej.
Maszynki do makaronu dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.