Sorbet i granita – smaczna alternatywa dla klasycznych lodów
Lody stanowią jeden z ulubionych deserów zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zdarza się jednak, że dieta prozdrowotna, alergie pokarmowe, proces odchudzania lub światopogląd wykluczają możliwość czerpania radości z jedzenia chłodnego deseru. Na szczęście istnieją alternatywne przysmaki, którymi można się cieszyć bez obaw o zdrowie lub dodatkowe kalorie.
Sorbety i granity lodowe dla każdego
Zarówno sorbety lodowe, jak i granity są znane od stuleci. Ich smakiem cieszyli się już starożytni Rzymianie, natomiast Sycylijczycy stali się perfekcjonistami jeśli chodzi o przygotowywanie mrożonych przysmaków. Podstawowy składnik sorbetu lodowego stanowi sok owocowy, który w połączeniu ze zmiksowanymi owocami oraz odpowiednim stopniem zmrożenia stanowi pyszną przekąskę w ciągu upalnego dnia. Tymczasem granita lodowa to połączenie wody, cukru oraz soku z cytryny lub pomarańczy. Miłośnicy bardziej wysmakowanych deserów mogą skusić się na przysmak migdałowy, miętowy lub granitę przygotowaną na bazie kawy. Co różni sorbet i granitę? Konsystencja. Sorbety lodowe są gładkie, dobrze przygotowana masa jest niemal aksamitna. Natomiast granita lodowa jest pełna malutkich ziarenek, co stanowi wynik kilkukrotnego mieszania masy podczas mrożenia.
Niskokaloryczne desery lodowe
Odpowiednio przygotowane sorbety i granity, bez sztucznych dodatków oraz pozbawione dużej ilości cukru stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnych lodów. Będą smakowały osobom dbającym o sylwetkę oraz tym, które borykają się z nietolerancją laktozy. Każdy producent granity i sorbetu ma obowiązek umieszczać na opakowaniu listę składników użytych w czasie produkcji deserów. Dzięki temu również wegetarianie mogą smakować lodowe desery, po sprawdzeniu, czy nie znajduje się w nich koszenila, żelatyna lub inne komponenty pochodzenia zwierzęcego.
Wysmakowane sorbety lodowe
Sorbet lodowy podany podczas wykwintnego obiadu będzie stanowił idealny finał spotkania, szczególnie jeśli dorośli dostaną deser dodatkowo polany winem lub likierem. Obok klasycznych owocowych smaków, lodowe przysmaki są dostępne w wersjach warzywnych. Smakosze z pewnością zachwycą się pomidorowym sorbetem z sosem na bazie czosnku i bazylii lub buraczaną przekąską z dodatkiem malin.