Sorbet lodowy – najlepszy orzeźwiający napój na lato

Lato, żar lejący się z nieba, a w zasięgu wzroku ani kawałka cienia. Jak w takich warunkach chociaż odrobinę ochłodzić organizm? Najlepiej sprawdzą się oczywiście mrożone napoje! Warto jednak sięgnąć po zdrowe propozycje, a napoje nafaszerowane chemią spożywczą zostawić na sklepowych półkach. Wbrew pozorom, sorbet lodowy nie jest taki trudny w przygotowaniu!

Orzeźwiający deser z truskawek

Coraz częściej wysokie temperatury pojawiają się za oknem już na przełomie maja i czerwca, a jak wiadomo, to właśnie ten okres uważany jest za królestwo truskawek. Przepyszny mrożony deser owocowy można przygotować zaledwie w kilka chwil, oczywiście aby się dobrze zmroził, będzie potrzebnych kilka godzin. Na porcję dla kilku osób trzeba przygotować minimum pół kilograma owoców. W pierwszej kolejności należy zagotować syrop, na który potrzebna będzie szklanka wody oraz spora ilość cukru. Po zagotowaniu syrop należy dobrze ostudzić i w dalszej kolejności wymieszać z oczyszczonymi owocami. Najlepiej jest w tym celu użyć blendera. Przygotowaną masę trzeba chłodzić przez kilka godzin w zamrażarce. Dla uzyskania idealnej konsystencji, dobrze jest mrożący się sorbet przemieszać raz na dwie godziny.

Sorbet do picia z cytrusów

Sorbet lodowy można podawać w tradycyjnych pucharkach lodowych lub też jako mrożone napoje. Cytrusowy sorbet do picia jest bardzo orzeźwiający i świetnie ugasi pragnienie nawet w bardzo upalny dzień. Tradycyjny lodowy sorbet wystarczy połączyć z sokiem ze świeżo wyciśniętych cytrusów i napój gotowy. Dla urozmaicenia smaku można dodać nieco syropu pomarańczowego, jest to jednak propozycja dla osób, które lubią bardzo słodkie napoje.

Sorbet na lodowym patyczku

Domowe lody smakują o wiele lepiej niż sklepowe propozycje. Niewątpliwym ich atutem jest także to, że zna się ich pełny skład, co w przypadku gotowych lodów nie zawsze jest takie oczywiste. Aby przygotować pyszne, owocowe domowe lody wystarczy mieć pod ręką kilka patyczków do lodów oraz odpowiednią porcję miękkich owoców. Połączenie truskawek i banana sprawdzi się wyśmienicie. Przyda się także miód naturalny. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą zmiksować, przełożyć do lodowych foremek i zamrozić – przepyszna lodowa przekąska gotowa!