Suszone warzywa – warzywa na dłużej. Najtańszy superfood
Bardzo popularne stały się ostatnio fit dania i dodawanie tzw. superfood. Niekiedy dania prozdrowotne są stosunkowo drogie, jednak wszystkie fit dodatki można zastąpić zwykłymi warzywami. Wystarczy tylko poznać kilka trików, które umożliwią nam częstsze umieszczanie warzyw w codziennym menu.
Tańsze nie znaczy gorsze
Popularne warzywa, takie jak marchew, pietruszka czy burak mogą spokojnie stanowić tańsze zamienniki popularnych superfood. Ponadto wspomniane wyżej rośliny powinny być umieszczane w codziennej diecie że względu na swoje właściwości zdrowotne. Karoten w marchwi to substancja o działaniu antyrakowym, a witamina A wspomaga wzrok. Korzeń pietruszki ma działanie moczopędne, co pomaga zwalczać choroby dróg moczowych, a burak wspaniałe usprawnia pracę czerwonych krwinek.
Kiedy mijają ciepłe dni i nastaje jesień, to na sklepowych półkach pojawia się coraz mniej warzyw dobrej jakości. Możemy mieć wtedy problem z dostarczeniem do organizmu wszystkich niezbędnych witamin. Świetnym rozwiązaniem na taki okres czasu będzie susz warzywny. Taka mieszanka zawiera wszystkie potrzebne składniki do skomponowania zupy czy gulaszu.
Przepis na susz warzywny
Susz warzywny dobrze jest robić samemu w domu, w porze kiedy świeże warzywa są ogólnodostępne. Wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie składniki pochodzą z zaufanego źródła, są wolne od chorób i nie mają pleśni. Rozwój pleśni spowodowany jest trzymaniem warzyw w złych warunkach, co może wpłynąć potem na jakość przetworów.
Do przygotowania warzywnej mieszanki nie trzeba mieć zdolności. Wystarczy tylko zdobyć ulubione warzywa. Najlepiej sprawdzi się tu marchew, burak czerwony, pietruszka, seler i por. Oprócz tego możemy zastosować starannie wysuszone pomidory czy papryczkę chilli. Nie dawajmy jednak zbyt dużo ostrych przypraw.
Jak zastosować?
Suszu warzywnego możemy używać w kuchni do przygotowywania popularnych zup czy sosów. Susz warzywny można dodawać do gulaszu. Będzie on dobrym rozwiązaniem dla potraw tradycyjnych jak i orientalnych.
Susz warzywny to po prostu warzywa na dłużej. Zamknięty w czystym i suchym pojemniku, ustawiony na kuchennej półce jest zawsze pod ręką. Łatwy dostęp do przyprawy w takim wydaniu sprawi, że będziemy sięgać częściej po zdrową żywność.