Włoskie gelato, lody czy sorbet – czym się różnią?

Wybór między powyższymi smakołykami może być trudną decyzją zwłaszcza, że, pozornie, niewiele się od siebie różnią. Jaka jest więc różnica między gelato, lodami a sorbetem?

Lody vs. gelato

Istnieją trzy główne elementy, które odróżniają tradycyjne lody od, pochodzącego z Włoch, gelato. Wynikają one z ilości dodanego do masy tłuszczu i powietrza oraz temperatury serwowania deseru. Proces tworzenia gelato sprawia, że są one gęstszym deserem niż lody.

Lody mają wyższą od gelato zawartość tłuszczu. Tradycyjne lody zawierają około 25-30% więcej tłuszczu w porównaniu do gelato. Zawdzięczają temu swój kremowy smak. Pod względem tekstury lody są rzadsze i będą się szybciej topiły. Dzieje się tak dlatego, że proces wytwarzania lodów powoduje wtłaczanie większej ilości powietrza do masy lodowej. Lody podawane są w niższej temperaturze, bezpośrednio z zamrażarki, aby nie uległy stopnieniu.

Gelato mają znacznie niższą od lodów zawartość tłuszczu. Głównym ich składnikiem jest mleko, a nie śmietanka. W przeciwieństwie do lodów, gelato są znacznie gęstsze i podawane są w wyższej temperaturze. Gelato często nie zawierają także glutenu.

Czym od lodów różni się sorbet?

Sorbet to popularny, letni deser mrożony. W przeciwieństwie do lodów, sorbet prawie nigdy nie zawiera nabiału i jajek. Zawartość tłuszczu w sorbecie będzie zatem najniższa spośród trzech wymienionych smakołyków. Sorbet jest robiony na bazie słodzonego soku, przecieru owocowego oraz wody i uzyskuje on konsystencję gęstszą niż lody. Zawiera cukier w postaci cukrowego syropu. Proces przygotowywania sorbetu jest podobny do procesu ubijania lodów, ponieważ sorbet jest także ubijany i ma przypominającą lody konsystencję. Sorbet jest przechowywany w niższej temperaturze niż lody, aby zachował swą konsystencję i smak.

Niektóre osoby zastanawiają się, który mrożony smakołyk będzie najzdrowszy? Biorąc pod uwagę kaloryczność, najlepiej będzie sięgnąć po sorbet. Po więcej inspiracji związanych z mrożonymi deserami zajrzyj na stronę – http://siorbet.pl!