Żywienie osób starszych

To co zjadamy, ma niebagatelną rolę dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Zasada ta obowiązuje niezależnie od wieku. Szczególnie ważny jest sposób odżywania dzieci, a także żywienie osób starszych. Niezbędne są wartościowe produkty oraz urozmaicone posiłki, które dostarczą tak ważnych dla zdrowia witamin i minerałów.

Żywienie osób starszych

Dieta osób starszych ma bardzo duże znaczenie, ponieważ bardzo często to osoby, które borykają się już z pewnymi chorobami i dolegliwościami i tylko dzięki prawidłowemu odżywianiu mogą nieco zminimalizować ich skutki. Są to przede wszystkim takie choroby cywilizacyjne jak cukrzyca, nadciśnienie, niestrawność, osteoporoza oraz wiele innych. Wtedy odpowiednia dieta jest bardzo ważna.

Z wiekiem również zmniejsza się przyswajalność niektórych witamin, dlatego każdy posiłek powinien być bogaty w te składniki odżywcze. Wraz a wiekiem pogarsza się między innymi wchłanianie witaminy B12 czy żelaza, ale seniorzy cierpią również na niedobory takich witamin jak A, D, C czy E. Sprawy również nie ułatwia fakt, że bardzo duża ilość w starszym wieku zażywa różnego rodzaju leki.

Główne zasady

Niezwykle istotne jest, aby posiłki były urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Nie może więc zabraknąć tutaj warzyw i owoców, a także nabiału i dobrej jakości tłuszczów. Ważne jest również, aby spożywać przynajmniej jeden ciepły posiłek. Oczywiście owoce i warzywa trzeba wybierać takie najbardziej lekkostrawne i na przykład poddawać je obróbce, np. termicznej. Wskazane są przecierane zupy czy świeże soki.

Jeśli chodzi o mięso, to trzeba przede wszystkim wybierać to chude i lekkostrawne. Najlepszy jest więc drób oraz ryby. Nie mniej ważna jest ich obróbka. Smażone potrawy powinny odejść w zapomnienie. Z tłuszczów najlepiej wybierać oliwę czy inne dobrej jakości olej roślinne.

Nie ilość, ale jakość

Wraz z wiekiem Żywienie osób starszych powinno również zmienić się pod względem ilości. Obfite posiłki zdecydowanie nie są wskazane. Obciążają układ pokarmowy i powodują nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego wskazane jest spożywanie pięciu mniejszych posiłków dziennie, które pozwolą uniknąć niestrawności oraz niekontrolowanych napadów głodu.

Posiłki muszą być również odpowiednio dostosowane do przechodzonych chorób. Na przykład w przypadku nadciśnienia warto unikać nadmiaru soli, a w przypadku cukrzycy produktów o wysokim IG. Takie wskazówki oraz porady otrzymuje się już od swojego lekarza, który powinien wskazać, jak odżywiać się adekwatnie do schorzenia.