Czym są naturalne przetwory owocowe?
Dżemy, powiła, soki, a nawet syropu są to przetwory owocowe, do których produkcji naturalnych wyrobów wykorzystuje się tylko niezbędne oraz naturalne składniki. Ich smak powinien być niemal porównywalny z domowymi wyrobami, przygotowywane według rodzinnego przepisu.
Co to oznacza dobry skład?
Dobry skład to taki, który pozbawiony jest sztucznych konserwantów oraz barwników. Spulchniacze chemiczne i emulgatory również nie powinny znajdować się w zdrowej żywności. Zawierać mogą tylko naturalne składniki.
W naturalnych składach nie ma miejsca na ukryty cukier. Nie znajdziemy w nich sacharozy lub syropów glukozowo-fruktozowych. W większości owocowych przetworach jest to zbędny dodatek, ponieważ są one wystarczająco słodkie. Jednak w wyjątkowych sytuacjach lepszą alternatywą są naturalne słodziki, w postaci ksylitolu, stewii lub miodu.
Owoce wykorzystywane do produkcji przetworów powinny być ze sprawdzonych sadów, których upraw niewykorzystywany jest nadmiar chemicznych nawozów.
Jakie naturalne przetwory są dostępne na rynku?
Dżemy, konfitury oraz powidła są najczęściej spotykanymi owocowymi wyrobami. Cieszą się one największą popularnością. Wykorzystywane są głównie do przygotowywania deserów oraz słodkich dań.
Znacznie rzadziej spotykane są zagęszczane, owocowe soki, do których wystarczy dodać wody, by powstały pyszne słodkie napoje.
Naturalne przetwory mogą być wykorzystywane jako naturalne sposoby na zwiększenie odporności oraz na leczenie przeziębienia. Najczęściej są to syropy, które mogą stanowić dodatek do herbaty.
Naturalne przetwory owocowe przywołują w nas wspomnienia…
Zdrowe wyroby najchętniej są konsumowane zimową porą. Kiedy brakuje nam letnich, sezonowych, świeżych owoców. Stanowią odskocznie od chłodnych dni.
Domowe przetwory jest to wspomnienie z dzieciństwa, które były przygotowywane najczęściej przez mamę albo babcię. Powstawały z owoców z własnego ogródka. Taki smak może być powtórzony tylko przez naturalne wyroby z bardzo dobrym składem oraz ze składników o najwyższej jakości.