Cudowne właściwości hibiskusa, czyli malwy sudańskiej

Naturalne składniki pochodzenia roślinnego cieszą się dużą popularnością – są wykorzystywane zarówno do produkcji żywności, jak i kosmetyków, leków i suplementów. Jako że prawie każda roślina wykazuje jakieś prozdrowotne właściwości, to warto przyjrzeć im się z bliska. Co warto wiedzieć o malwie sudańskiej.

Malwa, róża, czy może hibiskus?

Malwa sudańska to nazwa niezbyt popularna, znacznie lepiej znana jest ta wyjątkowa roślina pod innymi terminami, czyli przede wszystkim jako róża chińska lub Hibiskus. Pochodzi ona z Chin oraz Tajwanu, ale uprawia się ją również na innych kontynentach ze względu na wyjątkowe właściwości. Najpowszechniej wykorzystywana jest w Indiach.

W Polsce malwa sudańska jest przede wszystkim składnikiem ziołowych herbatek z malin, żurawiny, wiśni, czarnego bzu i innych, które mają za zadanie wzmacniać nasz organizm i zwiększać jego odporność na sezonowe infekcje. Poza tym, że roślina ta odznacza się właściwościami prozdrowotnymi, to nadaje także herbatkom intensywny, czerwony kolor oraz lekko kwaskowy smak.

Hibiskus właściwości

Do sporządzanie herbatek i naparów wykorzystuje się kwiaty malwy sudańskiej. Ale nie chodzi wyłącznie o smak i kolor, jakie dzięki temu się uzyskuje, ale przede wszystkim o ich właściwości prozdrowotne. W roślinie tej występują zarówno witaminy, jak i inne składniki mineralne, a także naturalne kwasy, w tym cytrynowy, winowy, szczawiowy, jabłkowy i inne.

Poza tym kwiaty hibiskusa obfitują w składniki aktywne, które mają działanie antyoksydacyjne. Są to między innymi flawonoidy, polifenole, enzymy, antocyjany, karoten, a także błonnik. Dzięki temu hibiskus właściwości ma wyjątkowe i bardzo różnorodne działanie.

Jakie działanie mają preparaty z malwą sudańską?

Przede wszystkim mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, żółciopędne, moczopędne i spazmolityczne. Wzmacniają naturalną odporność i chronią przed sezonowymi infekcjami.

Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi, a dzięki zawartości błonnika wspomagają przemianę materii odchudzanie. Są pomocne w obniżaniu gorączki, zwalczaniu kaszlu oraz oczyszczaniu organizmu z toksyn.