Hibiskus na poprawę układu odpornościowego

Jeśli chcesz schudnąć i bardzo lubisz pić herbatę z hibiskusa, możesz odnieść podwójną korzyść. Herbata z hibiskusa jest smaczna, ale ma też dużo pozytywnych właściwości, między innymi przyspiesza przemianę materii. Herbata może transportować produkty przemiany materii i usuwać toksyny z organizmu.

Malwa sudańska a poziom cholesterolu

Hibiskus właściwości ma bardzo wszechstronne – jest znany nie tylko jako reduktor ciśnienia krwi, ale także jako naturalny reduktor cholesterolu. Kwiat zawiera cenne przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać odkładaniu się w tętnicach.

Zdrowy Hibiskus właściwości dla układu odpornościowego

Malwa sudańska to bomba witaminowa. Jest tak bogaty w witaminę C, że mało która roślina może się z nim równać pod względem zwartości witaminy C. Organizm potrzebuje jej do funkcjonowania układu odpornościowego. Herbata z hibiskusa działa również leczniczo na infekcje, które już się pojawiły, ponieważ roślina ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Hibiskus – roślina przeciwko zespołowi napięcia przedmiesiączkowego

Przed okresem wiele kobiet czuje się źle nie tylko fizycznie, ale także psychicznie. Herbata z hibiskusa może również pomóc w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto badania wykazały, że roślina ma działanie przeciwdepresyjne. Hibiskus wpływa na równowagę hormonalną, która może być dodatnia lub ujemna – dlatego kobiety powinny ostrożnie pić herbatę z malwy sudańskiej. Hibiskus może zwiększać poziom estrogenów, a tym samym zaburzać równowagę hormonalną. W związku z tym kobiety w ciąży powinny powstrzymać się od nadmiernej konsumpcji hibiskusa.

Jednak w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego, filiżanka herbaty nie zaszkodzi. W Afryce roślina uważana jest nawet za środek przeciwskurczowy, który rozluźnia macicę.

Herbata z hibiskusa – przygotowanie

Można samodzielnie przygotować napar z hibiskusa o działaniu trawiennym i przeciwzapalnym, przydatnym przy bólach brzucha, a nawet biegunce, ale także o właściwościach przeciwutleniających, przeciwnadciśnieniowych i obniżających poziom złego cholesterolu. W tym celu należy zagotować dwie szklanki wody, zdjąć z ognia i dodać łyżkę suszonych kwiatów hibiskusa, pozostawić na pięć minut, przefiltrować i wypić.