śliwki w occie winnym – zalety oraz zastosowanie w kuchni
Jak wiadomo śliwki zaliczane są najbardziej popularnych owoców. Charakteryzują się również wyjątkowymi walorami smakowymi. produkt jest ponadto niezwykle zdrowy. Należy zaznaczyć, że śliwki można bez żadnego problemu zachować na zdecydowanie dłużej na różne sposoby. Można spotkać śliwki suszone lub marynowane. Nie wszyscy mają jednak świadomość dlaczego warto spożywać śliwki.
Śliwki suszone oraz śliwki w occie winnym
Wadą śliwek jest fakt, że czas ich występowania jest stosunkowo krótki. Osoby, które zatem chciałyby cieszyć się ich licznymi właściwościami znacznie dłużej muszą podjąć decyzję o zachowaniu wspomnianych owoców na później.
Do zdecydowanie najbardziej popularnych form przygotowania śliwek na później należy zaliczyć marynowanie oraz suszenie. Należy oczywiście zaznaczyć, że śliwki w occie oraz suszone są doskonałym rozwiązaniem na zachowanie ich właściwości na dłużej. W przypadku śliwek w occie najlepszą opcją będą owoce w occie winnym.
Śliwki w occie a śliwki suszone – kiedy powinno się ich używać?
Należy zaznaczyć, że marynowanie oraz suszenie umożliwia na zachowanie prozdrowotnego działania omawianych owoców. Wykorzystanie śliwek w formie przyrządzenia będzie się jednak różniło.
Osoby, których celem jest zachowanie bardzo wysokiej zawartości błonnika, powinny zdecydować się na śliwki suszone. Zawierają one bowiem zdecydowanie więcej wspomnianego składnika niż śliwki w occie winnym. Ponadto suszone śliwki rekomendowane są również osobom zmagającym się z osteoporozą.
Zastosowanie śliwek w kuchni
Warto mieć świadomość, że śliwki suszone, a także w occie winnym można bez żadnego problemu wykorzystywać do różnych dań mięsnych. W ten sposób możliwe jest uzyskanie głębszego smaku, który będzie w stanie zadziwić nawet największych smakoszy.
Dodatkowo śliwki w occie winnym są świetnym rozwiązaniem do sałatek. Jak wiadomo z suszonych śliwek przygotowuje się również smaczne kompoty.
Śliwki są prawdziwym bogactwem błonnika
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że śliwki nie tylko zaliczane są do najbardziej zdrowych owoców, ale również posiadają bardzo dużą liczbę cudownych właściwości. Należy zaznaczyć, że przez zawartość bardzo wysokiej jakości pektyn, omawiane owoce zarówno skutecznie eliminują ewentualne zaparcia, jak i regulują pracę układu pokarmowego.
Ponadto śliwki zapobiegają wystąpieniu raka jelita grubego. Błonnik zalecany jest także osobom planującym zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ gwarantuje im uczucie sytości. Rekomendowane jest zatem dodanie śliwek w różnej formie do swojej codziennej diety.