Cechy porządnego noża do pizzy
Nóż do krojenia pizzy to po prostu – według kulinarno-gastronomicznego żargonu – radełko do pizzy, czyli małe i proste narzędzie, przeznaczone do krojenia apetycznego ciasta. W radełkach do pizzy ostrza zawsze mają kształt koła, ale same narzędzia mogą różnić się od siebie kilkoma parametrami i warto o tym wiedzieć.
Po pierwsze – sposób wykonania
Przede wszystkim materiały, których użyto do produkcji sprzętu, bo to one będą mieć największy wpływ na ostateczną jakość wykonania. Oczywiście z innego tworzywa wykonuje się ostrze, a z innego rękojeść przyrządu. Wszystko zależy od przeznaczenia. Uchwyt ma być stabilny, hipoalergiczny i odporny na kontakt z wodą, podczas gdy ostrze powinno być przede wszystkim trwałe i odporne na tępienie się.
Oba elementy radełka do pizzy – rączka i ostrze – muszą być też odporne na rdzewienie. Częsty kontakt z wodą i jedzeniem potrafi niestety zaszkodzić każdemu materiałowi.
Po drugie – odpowiednia cena
Oczywiście można kupić radełko za piętnaście albo nawet i dziesięć czy osiem złotych, ale w takim przypadku raczej nie będzie mieć ono najwyższej jakości. Wyjątki się zdarzają, lecz są one na tyle rzadkie, że lepiej nie ryzykować.
Co nie znaczy, że na porządne radełko do pizzy trzeba wydać więcej niż pięćdziesiąt złotych. Na rynku pojawiają się sprzęty tego rodzaju nawet w cenie stu złotych i więcej, ale zazwyczaj w ich przypadku płaci się już nie tylko za dobrą jakość, ale też i za markę, ewentualnie w cenę może być wliczona wysoka marża sklepu.
Po trzecie – względy bezpieczeństwa
One wynikają akurat z dwóch aspektów – zabezpieczenia ostrza oraz przystosowania narzędzia do wybranej techniki mycia. W lepszych sprzętach ostrze jest umieszczane w specjalnym etui. To dobra ochrona przed ewentualnym zranieniem w czasie nieużywania narzędzia.
Nie wszystkie radełka do pizzy nadają się natomiast do mycia w zmywarkach. Trzeba więc to sprawdzić, jeżeli nie zamierza się czyścić ich ręcznie, co byłoby raczej dość uciążliwe i niewygodne. Przy okazji kupowania radełka do pizzy warto też spojrzeć, czy w sklepie nie mają przypadkiem jakichś specjalnych akcesoriów do mycia tego typu sprzętów, czyli delikatnych druciaków, które nie będą rysować ostrza.
Radełka do pizzy dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.