Jakie parametry musi mieć podłoga w restauracji?

Wszystkie obiekty gastronomiczne są lokalami, gdzie podłogi narażone są na intensywne użytkowanie. W lokalach bowiem obraca się bardzo duża grupa osób, która codziennie wystawia Podłogi w gastronomii na niemały sprawdzian.

Podłogi do restauracji – trwałość i bezpieczeństwo

Zastanawiając się, jaka podłoga do restauracji będzie najlepszym rozwiązaniem, należy mieć na uwadze to, iż podłoga w takim miejscu musi spełniać określone prawnie normy. Oprócz ważnego oczywiście aspektu wizualnego, podłoga musi być trwała oraz bezpieczna dla klientów restauracji i personelu. Często w restauracjach można spotkać się z panelami podłogowymi winylowymi lub laminowanymi oraz podłogami drewnianymi.

Jakie parametry musi mieć podłoga do restauracji?

Podłoga w lokalach gastronomicznych jest takim elementem wykończenia pomieszczenia, który jest inwestycją na wiele lat i musi cechować się najlepszą jakością oraz świetnymi parametrami technicznymi. Tylko dzięki temu można będzie cieszyć się podłogą, która po latach intensywnego użytkowania wciąż będzie wyglądać jak nowa. Podłogi w restauracji muszą być przede wszystkim trwałe. Pod tym pojęciem należy od podłogi oczekiwać wysokiej odporności na ścieranie oraz wodoodporności. Podłoga ponadto powinna być antypoślizgowa oraz zmywalna. To wszystko sprawi, iż podłoga będzie trwała i łatwa w utrzymaniu czystości, co jest niezwykle ważne w lokalach gastronomicznych. Dlatego też restauratorzy najczęściej decydują się na materiały z górnej półki, gdyż dzięki temu mają pewność, iż podłoga będzie estetycznie wyglądać przez długie lata.

Panele podłogowe – jakie wybrać do restauracji?

Panele podłogowe są bardzo częstym materiałem wybieranym jako podłoga do restauracji. Warto jednak wybierać panele o najwyższej klasie użytkowej. Do lokali, w których obracać się będzie bardzo duża ilość osób warto wybrać panele o klasie 33, która dotyczy pomieszczeń o wysokim natężeniu ruchu. W przypadku paneli laminowanych należy wybierać klasę ścieralności AC4, która charakteryzuje się wysoką odpornością na ścieranie lub klasę AC5, która cechuje się bardzo wysoką odpornością.

Drewniana podłoga w restauracji

Osoby, która pragną w swojej restauracji mieć podłogę drewnianą muszą postawić na drewno twarde. Najlepszym rozwiązaniem będzie średnio twardy dąb lub jesion oraz egzotyczne gatunki, jak: teak lub jatoba. Podłogę drewnianą należy odpowiednio zabezpieczyć przed uszkodzeniami i intensywnym użytkowaniem. Najlepszym rozwiązaniem będzie jej olejowanie.

Podłogi do restauracji muszą cechować się dobrymi parametrami. Nie bez znaczenia jest oczywiście aspekt wizualny, który może przyciągnąć większe grono klientów.