Automatycznie zapisany szkic

SONY DSC

Wędzone wędliny oraz ryby cechują się nie tylko charakterystyczną, silną gamą smakową, ale również trwałością wynikającą z naturalnych procesów konserwujących, które mają miejsce podczas wędzenia. Chociaż sklepy z artykułami spożywczymi oferują wiele produktów wędzonych, można pokusić się o wędzarnie domową i samodzielne wędzenie wędlin czy ryb.

Proces wędzenia

Wędzenie polega na poddawaniu produktów spożywczych działaniu dymu wędzarniczego, który uzyskuje się poprzez spalanie odpowiedniego rodzaju drewna, np. dębu lub klonu. Dym ten ma działanie bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze, dzięki czemu żywotność wędzonych produktów jest dłuższa.

Dodatkowo proces wędzenia powoduje zmniejszenie zawartości wody w produkcie, co przekłada się na konsystencję wędzonych potraw. Odpowiednie zmniejszenie wilgotności produktu uzyskuje się poprzez obróbkę termiczną, która poprzedza obróbkę dymną.

Wędzarnia domowa

Wędzarnia, która pozwoli na wędzenie potraw w domowym zaciszu, musi zawierać kilka elementów charakterystycznych nawet dla wędzarni przemysłowych. Niezbędna jest obecność paleniska, w którym tlące się drewno będzie produkować dym wędzarniczy. Następnie wytworzony dym powinien powędrować kanałem dymowym wprost do komory wędzarniczej, w której umieszczane są produkty spożywcze.

Elementy te są niezwykle istotne i wpływają znacząco na jakość smakową i trwałość potraw. Odpowiednie palenisko pozwoli na umieszczenie sporych ilości drewna i długie przeprowadzanie procesu, zaś długi kanał dymowy umożliwia ochłodzenie dymu i prowadzenie wędzenia na zimno. Z kolei dobrze zbudowana komora wędzarnicza pozwala na przygotowywanie dużej ilości produktów spożywczych naraz.

Rodzaje wędzarni

Budując wędzarnie domową, należy wziąć pod uwagę budżet oraz potrzeby korzystających z urządzenia. Wyróżnić można wędzarnie metalowe, drewniane oraz murowane. W zależności od materiału, konstrukcje wykazują nieco inne właściwości.

Wędzarnie metalowe są dużo prostsze w utrzymaniu czystości, jednakże nie będą trzymać ciepła tak dobrze jak odpowiedniki murowane oraz drewniane. Najlepsze pod względem jakościowym są wędzarnie murowane, wymagają one jednak większego nakładu pieniężnego, a także poświęcenia odrobiny więcej czasu niż w przypadku wędzarni metalowych czy drewnianych.

Wędzarnie domowe dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl.