Co warto wiedzieć o granicie?

Należy mieć świadomość, że granita jest tradycyjnym włoskim deserem. Godny uwagi jest fakt, że pomysł na niego zrodził się na Sycylii. Obecnie zdecydowanie największą popularnością cieszą się granity o smaku migdałowym, kawowym, miętowym, czekoladowym czy pomarańczowym.

Granita arbuzowa

Do przygotowania przysmaku będą potrzebne następujące składniki: 1 dojrzały arbuz, świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki i 100 g cukru pudru. W pierwszej kolejności trzeba dokładnie pokroić owoc w kostki i usunąć pestki.

Kolejnym etapem będzie zmiksowanie arbuza z sokiem z limonki i cukrem pudrem. W tym momencie można przełożyć masę do pojemnika i umieścić go w zamrażarce na 4 godziny. Oczywiście podczas mrożenia rekomendowane jest wymieszanie widelcem przynajmniej kilka razy. Granitę można podawać ze świeżymi listkami mięty.

Granita winogronowo-limonkowa

W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się w 130 g cukru, 150 ml wody, kg zielonych winogron, 70 ml soku z limonki oraz 250 ml schłodzonego białego wina deserowego. Jak przygotować granitę? Najpierw trzeba zagotować wodę, dodać do niej cukru oraz przyprawić syropem.

Kolejnym etapem będzie pokrojenie winogrona na pół i pozbycie się pestek. Oczywiście do syropu warto dodać sok z winogrona i limonki. Nie można zapomnieć, aby wszystkie składniki były dokładnie zmiksowane. Następnie należy całość przełożyć do metalowej miski i umieścić w zamrażalniku. Warto wiedzieć, że czas mrożenia powinien wynosić 4 godziny. Przed podaniem można nalać do szklanki wina, a póżniej nałożyć omawianą granitę.

Granita kawowa

Do przygotowania kawowej granity będą potrzebne następujące składniki: 2 łyżki cukru, 2 szklanki mocnej kawy, domowa bita śmietana. Należy najpierw dokładnie rozpuścić cukier w gorącej kawie i odstawić do ostygnięcia.

Kolejnym etapem będzie wlanie całości do płaskiego naczynia i włożenie do zamrażalnika na około 3,5 h. Godny uwagi jest fakt, że po 1,5 h powinno się wymieszać widelcem całą masę. Następnie czynność warto powtórzyć po upłynięciu 3 h. Gotową granitę można na koniec przełożyć do wysokiego pucharku i podać z bitą śmietaną.