Dobrodziejstwo granity w upalne dni
Granita to schłodzony napój na bazie naturalnych syropów lub soków z owoców. Dodatkowo jest to deser bardzo kolorowy a każda odmiana jego koloru jest ściśle przyporządkowana danemu owocowi. Deser przywędrował do nas wprost z Sycylii, gdzie jest dumą narodową i słodkością, z której naród sycylijski słynie najbardziej.
Smaczne i kolorowe syropy
W Polsce granita jest wspaniałym orzeźwieniem w letnie dni. Robiona jest na bazie kolorowych syropów, doskonale podkręcana z lodem. Robią ją specjalne maszyny. Uważa się, że najlepszy smak można uzyskać mieszając syrop syrop z wodą w proporcji 1 do siedmiu, czyli na 1 litr syropu dodaje się 7 litrów wody. Syropy do granity mają przeróżne smaki, są więc syropy truskawkowe, limonkowe, pomarańczowe, jabłkowe, guma do żucia czy też owoce leśne. Danym owocom przyporządkowany jest określony kolor. Przez ten fakt kielich granity prezentuje się bardzo ciekawie i oryginalnie, tym bardziej, że smaki mogą się ze sobą mieszać i nakładać na siebie.
Wszyscy lubią granitę
Poprzez różne smaki granity napoje z niej odpowiadają prawie każdemu, szczególnie gdy na dworze jest upał. Lubią je więc i dorośli i dzieci, którym najbardziej przypadają do gustu smaki nie owocowe a gumy do żucia lub coli. Ciekawostką jest jednak fakt, że nie tylko syropy do granity pomogą stworzyć tę mrożoną delicję. można ją wykonać także w warunkach domowych.
Jak zrobić w domu granitę arbuzową?
Różne smaki granity napoje pozwolą zrobić z każdego rodzaju owocu a nawet z kawy i mięty. Bardzo orzeźwiającym przykładem na lato może być deser wykonany z arbuza. W tym celu potrzebny będzie nam średni owoc, limonka, cukier puder i opcjonalnie, posiekana mięta. Najpierw wszystko blendujemy a powstały mus wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Potem pojemnik z deserem wyciągamy z lodówki i mieszamy własnoręcznie, cały czas rozdrapując widelcem zamrożony mus. W pewnym momencie lód się rozbije i powstanie smaczny, naturalny deser.Zamiast arbuza można do tego wykorzystać każdy inny owoc a procedura wykonania granity będzie zawsze taka sama. W przypadku kawy mrozi się szklankę kawy wymieszaną z cukrem, w przypadku kiwi, zielony owoc. Dowolność wybrania produktów na smaczną granitę jest nieograniczona a domowy przepis pozwala cieszyć się nią przez cały rok. Wystarczy tylko wykorzystywać sezonowe owoce i eksperymentować. Można nawet zrobić się domowym mistrzem granity i próbować na jej bazie robić inne ciekawe desery.