Ekologia w branży gastronomicznej

Jeszcze kilka lat temu plastik był powszechnie wykorzystywany do produkcji pojemników jednorazowych. Plastik to tworzywo, które ma zły wpływ na środowisko naturalne. Od kilku lat w branży pojemników jednorazowych obowiązuje nakaz zastąpienia plastiku innymi materiałami. Na szczęście istnieją wygodne alternatywy, które są w zgodzie z ekologią. Co jest do dyspozycji?

Najpopularniejszy jest papier i karton

Papier i karton to materiały, które mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Do dyspozycji mamy papierowe torby, pudełka czy też tacki. Jednorazowe kubki są produkowane ze specjalnie wzmocnionego kartonu. Zaletą papieru jest możliwość łatwego umieszczenia na nim personalizowanego nadruku. Taką usługę może oferować Hurtownia opakowań jednorazowych. Rozwiązanie dostępne jest również dla małych podmiotów. Dzięki opakowaniom kartonowym z logo można budować markę i być w zgodzie z ekologią.

Trzcina cukrowa ma wiele zastosowań

Trzcina cukrowa to materiał, który znakomicie sprawdza się podczas produkcji pojemników jednorazowych. Wykorzystywany jest między innymi podczas produkcji menuboxów. Zaletą pojemników z trzciny cukrowej jest wysoka odporność na ciepło. W związku z tym nadadzą się do dostarczania gotowych dań na zamówienie. Z trzciny cukrowej mogą być produkowane również wieczka do jednorazowych kubków. Pojemniki jednorazowe z trzciny cukrowej są neutralne dla środowiska naturalnego. Czas ich biodegradacji wynosi zazwyczaj kilka miesięcy. Ma je w swojej ofercie każda hurtownia opakowań jednorazowych.

Drewno też może być ekologiczne

Drewno również znalazło zastosowanie w gastronomii. W tej kategorii nie znajdziemy wielu pojemników, które mogą przydać się do transportu żywności. Drewno wykorzystywane jest głównie przy produkcji sztućców, mieszadełek, łopatek do lodów, widelczyków do frytek i innych akcesoriów niezbędnych do konsumpcji. Ważne jest, żeby drewno wykorzystane do produkcji miało ekologiczny certyfikat. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że pochodzi ze specjalnej plantacji, a nie z wycinki lasu.

Podsumowanie

Plastikowe pojemniki jednorazowe są wygodnym i tanim rozwiązaniem. Na tym kończą się jednak ich zalety. Wadą plastiku jest bardzo duża szkodliwość dla środowiska naturalnego. Dlatego warto postawić na ekologiczne alternatywy.