Jak prawidłowo smażyć na patelniach żeliwnych?

Wybranie porządnej patelni żeliwnej to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby prawidłowo z niej korzystać. Ogromną rolę odgrywa również odpowiednie przechowywanie i systematyczne czyszczenie.

Jak posługiwać się patelnią żeliwną?

W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że nowe patelnie żeliwne należy natłuścić olejem spożywczym, a następnie rozgrzać w piekarniku przy 150 stopniach Celsjusza. Po ostudzeniu nadmiar oleju można zetrzeć papierem, a następnie kilka razy powtórzyć zabieg rozgrzewania.

Żeliwne patelnie należy systematycznie natłuszczać olejem spożywczym, dzięki czemu służyć będą nawet kilkanaście lat. W dużej mierze to właśnie dzięki olejowi spożywczemu można zredukować podatność patelni na rdzę do minimum.

O czym należy pamiętać?

Patelnie żeliwne w żadnym wypadku nie można myć w detergentach. Aby dokładnie wyczyścić patelnię warto skorzystać z pomocy twardego zmywaka albo drucianej szczotki. Dużym błędem jest mycie naczyń żeliwnych w zmywarce.

Osoby, które chcą zwiększyć właściwości nieprzywierające nowej patelni żeliwnej, mogą co jakiś czas zakonserwować ją za pomocą soli kuchennej. Po wsypaniu grubej warstwy soli na patelnię należy ją powoli rozgrzać do dość wysokiej temperatury.

Cenne wskazówki przy gotowaniu?

Żeliwo jest jednym z tych materiałów, które reaguje z potrawami kwasowymi. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że na patelniach żeliwnych nie można przechowywać dań, które w swoim składzie zawierają ocet, pomidory i cytrynę. Jeżeli będziemy przechowywać kwaśne składniki, to niestety patelnia bardzo szybko zacznie się odbarwiać, a co najgorsze potrawy zyskają metaliczny posmak.

Pamiętać należy również o tym, że patelnie żeliwne nie przepadają za częstymi zmianami temperatur, dlatego też smażone mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Warto wspomnieć również o tym, że na ogniu nieco inaczej zachowują się nowe patelnie żeliwne, a nieco inaczej dobrze zakonserwowane naczynia.

Zbiegiem czasu na patelni żeliwnej zgromadzi się charakterystyczna warstwa tłuszczu. Jej głównym zadaniem jest zakonserwowanie patelni, dlatego też w żadnym wypadku nie można jej zeskrobywać. Dobrym pomysłem jest również zapoznanie się z zaleceniami producenta.

Patelnie żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.