Jak zrobić buraczki w occie?

Domowe jedzenie przede wszystkim jest zdrowsze i bez konserwantów. Dlatego większość z nas robi różne przetwory na zimę. Dużą popularnością cieszą się buraczki w occie, które można wykorzystać do obiadu, sałatki lub zjeść jako przekąskę. Zatem jak takie buraczki zrobić w domowych warunkach?

Wartości odżywcze buraków

Buraki to warzywo, które ciągle jest niedoceniane. Posiada szereg właściwości zdrowotnych oraz witamin. Powinny być one składnikiem naszej codziennej diety. Buraki obniżają ciśnienie krwi oraz wzmacniają naszą odporność. Jeżeli mamy problem ze zbyt wysokim cholesterolem to buraki pomogą nam go obniżyć. Mają bardzo dobry wpływ na naczynia krwionośne i układ krążenia. Dlatego też są polecane dla osób, które chorują na anemię. Zawierają również dużo błonnika, więc mogą być pomocne przy odchudzaniu. Hamują nadmierny apetyt i przyśpieszają przemianę materii. W swoim składzie mają takie witaminy i minerały: witaminę C, B1, B2, B3, B12, A, D, K, E, żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, selen. Buraki wpływają także na ogólną odporność organizmu dlatego zaleca się ich jedzenie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jeżeli nie lubimy jeść buraków w całości to możemy postawić na picie z ich soku. Sok z buraków można zrobić samemu lub kupić gotowy. Natomiast jeżeli nie przepadamy za smakiem samego buraka to do takiego soku można dodać marchewkę lub jabłko. Sok zmieni nieco smak, a nadal będzie zawierał szereg właściwości zdrowotnych.

Przepis na buraczki w occie

Najpopularniejszym przepisem na buraczki jest ich zamarynowanie w occie. Do takiego przepisu najlepiej sprawdzą się małe buraki, które są najsłodsze. Zanim zabierzemy się do przepisu do buraki należy dokładnie umyć. Następnie je gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Proces gotowania będzie zależał od wielkości warzywa. Ugotowane przelewamy zimną wodą i czekamy aż nieco ostygną, a następnie obieramy je ze skórki. Następnie należy przygotować zalewę. Taką zalewę można bardzo łatwo wykonać. Potrzeba do tego wodę, cukier, sól, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, dodatkowo można dodać goździki lub kminek. Buraczki umieszcza się w słoiki i należy je zalać gorącą zalewą. Gotowe buraki warto pasteryzować. Słoiki należy pozostawić do ostygnięcia i odłożyć w zaciemnione miejsce. Buraczki w occie to świetny dodatek do obiadu i mięs. Można je także wykorzystać do sałatek lub jako samodzielną przekąskę. Jest to świetna opcja na zimę, gdzie nie zawsze mamy dostęp do świeżych warzyw.