Jedzenie na wynos – jednorazowe pojemniki na żywność

Jedzenie na wynos z restauracji lub z dostawą do domu to popularna możliwość oferowana już od bardzo dawna. Zanim jednak restauracja czy bar zacznie wydawać potrawy na wynos lub dostarczać je na zamówienie, musi odpowiednio się do tego przygotować. Przede wszystkim musi nabyć specjalne pojemniki jednorazowe na żywność.

Restauracje skazane na dowóz

Choć jedzenie na wynos lub z dostawą od dawna było w ofercie wielu restauracji, to jednak wiele z nich musiało w ostatnim czasie przestawić się z trybu stacjonarnego na dostawy. Pandemia koronawirusa spowodowała zamknięcie restauracji przez długi czas i tak naprawdę nie wiadomo, kiedy zostaną one ponownie otwarte. Właściciele starają się więc utrzymać swoje działalności poprzez oferowanie jedzenia na wynos lub na zamówienie. Oczywiście to też wiąże się z kosztami, związanymi z tym, że chociażby trzeba być stale wyposażonym w pojemniki jednorazowe, w które pakowane jest jedzenie przed wydaniem lub dostarczeniem klientowi.

Pojemniki jednorazowe na żywność – rodzaje

Opakowania jednorazowe dla gastronomii wykonywane są z różnych materiałów. Najczęściej są to plastikowe pojemniki, przeznaczone do różnego rodzaju żywności. Na przykład specjalne głębokie pudełka lub wiaderka na zupy albo pojemniki z przegródkami na dania składające się z różnych składników jak popularny polski obiad – ziemniaki, mięso i surówka. Poza plastikiem spotkać można jeszcze metalowe pojemniki termiczne, które umożliwiają dostarczenie klientowi ciepłego posiłku. Oczywiście suche produkty i potrawy pakowane są także w opakowania jednorazowe z papieru albo torby. Takie specjalne opakowania jednorazowe dla gastronomii można kupić zarówno od samych producentów, jak i w sklepach z opakowaniami, również online.

Zamawianie jedzenia do domu

Jedzenie na dowóz to usługa, z której cieszą się przede wszystkim osoby nieumiejące gotować lub niemające czasu na gotowanie. W celu zamówienia jedzenia wystarczy wybrać danie i zadzwonić lub wysłać zamówienie poprzez formularz na stronie internetowej restauracji, lub pośredniczącej, jak np. pyszne.pl. Zamówiony posiłek szybko zostanie zapakowany bezpiecznie do pojemnika i dostarczony jeszcze ciepły. Pojemniki mają też dużą zaletę dla klientów – nie trzeba brudzić naczyń, bo można jeść bezpośrednio z pojemnika. Należy tylko pamiętać, że są jednorazowe i nie można ich ponownie użyć w domu.