Maszyna do sorbetu – szybki sposób na orzeźwiający deser

Deser na upalnie, letnie dni? W tej kwestii bezkonkurencyjnie wygrywają lody, a zwłaszcza lekkie, doskonale gaszące pragnienie sorbety. W całości produkowane z owoców są delikatne, zdrowe, bogate w witaminy. Jak je przygotować? Zarówno w domu, jak i w budce z lodami przyda się profesjonalna maszyna do sorbetu.

Jak powstają sorbety?

Sorbet podobnie jak większość lodów deserów pochodzi prawdopodobnie ze słonecznej Italii. Jego największym atutem jest naturalna receptura, a co za tym idzie niesamowita lekkość i moc orzeźwienia. Sorbety przygotowywane są w stu procentach z owoców, dzięki czemu zachowują ich właściwości – są lekkostrawne, orzeźwiające, gaszą pragnienie. To deser, który skutecznie chłodzi nawet w największe upały. Dodatkowo lodowy deser na bazie owoców dostarcza witamin i korzystnie wpływa na zdrowie – zmrożone truskawki, jagody, mango czy kiwi zachowują wszystkie właściwości prozdrowotne. Sorbety można bezpiecznie serwować również dzieciom i osobom z alergiami na mleko, laktozę czy białko jaja kurzego. To świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów mlecznych.

Maszyna do sorbetów – najlepszy sposób na smaczny sorbet

Sorbety mają lekką, delikatną konsystencję i przyjemnie owocowy smak – pod warunkiem, że są odpowiednio przygotowane, a to niełatwe w domowych warunkach. Blendowanie owoców z wodą i mrożenie uzyskanej masy skutkuje zwykle twardą, nie nadającą się do serwowania masą. Żeby sorbet przypominał serwowane przez włoskich mistrzów desery, najlepiej zainwestować w profesjonalną maszynkę do sorbetów. Sorbet z maszyny do lodów będzie lekki, delikatny, będzie miał gładką konsystencję. Automat zmiksuje owoce, przekształcając je w lody – zapobiegnie powstawaniu grudek oraz tworzeniu sztywnej bryły lodu. Maszynka do sorbetów utrzyma także lody świeże i dobrze schłodzone przez kilka godzin – będą nadawały się do serwowania w każdym momencie. To rozwiązanie, które z powodzeniem można stosować i w domu, i w serwującym lody lokalu gastronomicznym – lodziarni czy restauracji.

Gdzie kupić maszynkę do sorbetów?

Sorbet z maszyny do lodów nie ma sobie równych, jeśli chodzi o smak. Jest świeży, delikatny, można go podawać samodzielnie albo z owocami czy ciastem. Maszyna do sorbetu cieszy się coraz większą popularnością – można kupić ją już nie tylko w internecie, ale także w wielu stacjonarnych sklepach z małym AGD. Na rynku dostępne są różne modele – do domu idealna będzie mała, niedroga maszynka do sorbetów, do restauracji większa, pozwalająca na przygotowanie dużej ilości profesjonalna maszyna do sorbetu. Najlepszym wyborem będą produkty renomowanych marek, polecanych przez doświadczonych restauratorów.