Rydze marynowane – jak przyrządzić?

Rydze marynowane to popularny rodzaj smacznej przekąski, która na dodatek sprawdza się idealnie również jako składnik sałatek, farszów czy sosów. Grzyby te, zamknięte w szczelne słoiczki, sprzedawane są w wielu sklepach, jednak warto poznać również przepis na ich samodzielne przyrządzanie w domu.

Składniki

Podstawą są oczywiście świeże rydze (około 1 kg), które można zakupić lub – jeśli nadarzy się ku temu okazja – po prostu zebrać w lesie. Ponadto niezbędne są również elementy do przygotowania marynaty. Tu konieczna jest woda (3 szklanki), ocet (0,5 szklanki), cebula (1 sztuka), a także przyprawy, czyli sól (1 łyżka), cukier (do 0,5 szklanki), liść laurowy (1 sztuka), ziele angielskie (1-2 ziarenka) i gorczyca (0,5 łyżeczki na każdy słoiczek).

Poza produktami spożywczymi potrzebne będą również akcesoria i pojemniki. Rydze marynowane przygotowuje się w słoikach – najlepiej o średnich lub niewielkich rozmiarach. Ponadto należy mieć pod ręką garnek i ściereczkę, która będzie wykorzystana w końcowym etapie.

Marynata

Przyrządzanie rydzów marynowanych zaczynamy od zrobienia zalewy. W tym celu umieszczamy w garnku wszystkie składniki potrzebne do marynaty – czyli ocet, wodę, cukier, liść laurowy, sól, cebulę – i gotujemy je razem przez około 8-12 minut.

Cebulę najlepiej pokroić wcześniej w niewielkie plastry. Jeśli chodzi o cukier, to jego ilość warto dostosować do swoich potrzeb. Przepis wskazuje na maksymalnie pół szklanki, jednak może użyć również mniej, gdy preferuje się nieco bardziej wytrawne wersje.

Przygotowanie rydzów

Grzyby również wymagają krótkiego podgotowania. Wcześniej jednak należy je przeczyścić, dokładnie przepłukując pod kranem. Po skończonej czynności rydze muszą trafić na kilka minut go garnka i zostać zalane wodą o wysokiej temperaturze. Gotowanie takie trwać ma około 7-8 minut. Kolejna sprawa to umieszczenie rydzów w wyparzonych uprzednio słoikach i zalanie ich marynatą. Do całości dodać należy ziele angielskie, cebulę i gorczycę.

Ostatnim etapem jest pasteryzowanie – na dno garnka należy położyć ścierkę, zalać wodą i postawić wewnątrz mocno zakręcone słoiki z grzybkami. Po kwadransie można je wyjąć i ułożyć obok, dnem do góry. Na tym kończy się przyrządzanie grzybków, jednak z jedzeniem należy poczekać. Rydze marynowane będą nadawać się do spożycia po około 3-4 tygodniach.

Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol