Smaczne śliwki w occie winnym

Sposobów na zachowanie owoców z lata i jesieni jest wiele. W zależności o wybranego sposobu owoce będą przechowywane w nieco inny sposób, odznaczały się innymi walorami smakowymi oraz zachowają odmienną ilość witamin. Obecnie w Polsce ponownie zyskuje na popularności ocet. Coraz chętniej wracamy do sprawdzonych i zdrowych sposobów naszych babci.

Zakonserwowane i zdrowe

W sklepach można odnaleźć różnego rodzaju owoce i warzywa zakonserwowane w puszkach i słoikach. Znakomita większość z nich zawdzięcza swoją trwałość różnego rodzaju substancjom konserwującym. Chociaż te nie muszą mieć negatywnego wpływu na zdrowie w niedużych ilościach, to spożywanie tego rodzaju pożywienia regularnie przez długi czas może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Szczególnie niebezpieczny dla gospodarki hormonalnej jest zawarty w puszkach bisfenol A. Szczęśliwie wszystkich tych substancji można z powodzeniem uniknąć poprzez domowe zabezpieczanie owoców m.in. z pomocą octu. Zachowane w ten sposób owoce to wspaniałe źródło antyoksydantów oraz składników odżywczych. Jednym z ciekawszych przepisów są Śliwki w occie winnym.

Niezwykłe śliwki

Ocet to świetna prozdrowotna alternatywa dla różnego rodzaju zakonserwowanej żywności. Decydując się na ten sposób zachowywania smaków lata, zyskujemy pewność, że zjadamy pokarm smaczny oraz odpowiedni dla naszego zdrowia.

Ponadto niezależnie od tego, czy przygotowujemy śliwki (lub inne owoce) w zwykłym occie czy też śliwki w occie winnym mamy pewność, że przygotowanie owoców łącznie zajmie nam kilkanaście minut! Niestety sam proces musi być rozłożony na kilka dni. Chcąc przygotować przepyszne śliwki musimy mieć:

– 3 kilogramy śliwek,
– 1 kilogram cukru,
– 200 mililitrów,
– 750 mililitrów wina czerwonego półwytrawnego,
– przyprawy.

W przypadku przypraw możemy zdać się na nasze indywidualne preferencje. Najczęściej wybieranymi przyprawami mającymi nadać naszym śliwkom w occie winnym niepowtarzalnego smaku są goździki, skórki pomarańczy oraz laski cynamonu. Szczególnie poleca się połączenie goździków z laskami cynamonu.

Przygotowanie owoców

Przygotowanie śliwek w occie winnym jest dziecinnie proste. Do wyparzonego słoika wkładamy dokładnie umyte śliwki. W garnku zagrzewamy, ale nie zagotowujemy wino, ocet wraz z cukrem. Wszystko przelewamy do słoika i odstawiamy na jedną dobę.

Kolejnego dnia odlewamy wywar z powrotem do garnka i powtarzamy procedurę. Robimy to samo przez cztery dni z rzędu!. W ostatnim dniu nasze śliwki w occie winnym są gotowe. Co ważne nie musimy ich pasteryzować. Dzięki octowi zachowają swoją świeżość.