Superfoods z naszych warzyw
Superfoods jest określeniem nieprzetworzonej i naturalnej żywności. Ma ona wyjątkowe działanie na nasz organizm, ponieważ jest bogata w wyjątkowe składniki odżywcze. Nie muszą to być tylko egzotyczne produkty jak spirulina czy nasiona chia. Równie dobrze superżywnością może być nasza polska dynia, buraki, siemię lniane czy jarmuż.
W całości, w płatkach, w proszku
Każde warzywo to bogactwo witamin i minerałów. Najzdrowsze są oczywiście świeże, ale możemy je również dodawać do swoich potraw, np. w formie sproszkowanej. Suszone warzywa dostępne są w różnej postaci. Mogą to być suszone plasterki cukinii lub buraka, marchewka i pietruszka w drobnej kostce, cebula, czosnek i kapusta w płatkach lub sproszkowany jarmuż lub buraczek. Warzywa możemy dostać osobno lub w postaci miksów do potraw. To naturalna jarzynka, która dodana do potrawy zmienia ich smak i kolor. Jest niezastąpiona w każdej kuchni i powinna zająć miejsce każdej gotowej przyprawy ze sztucznymi dodatkami i wzmacniaczami smaku.
Dlaczego właśnie suszone?
Suszone warzywa bardzo łatwo przechowywać. Są lekkie i zajmują mało miejsca. Pochodzą z sezonowych zbiorów często od naszych lokalnych dostawców. Nie każdy ma miejsce na dużą zamrażarkę, w której trzymalibyśmy mrożone jarzyny. Zresztą mrożone warzywa mają nieco inne zastosowanie, ponieważ dostajemy je zazwyczaj w formie gotowych mieszanek, które wrzucamy na wrzątek lub rozgrzany olej i traktujemy je jako danie główne lub dodatek. Te ususzone możemy dodawać do każdej potrawy, by wzmocnić jej smak i wzbogacić ją o składniki odżywcze. Łatwo przemycić je w posiłkach dla dzieci.
Gdy mamy własny ogródek
Suszone warzywa możemy z powodzeniem przygotować samodzielnie w domu. Jeśli posiadamy własny ogródek, nadmiar jarzyn wystarczy ususzyć i przechowywać w kuchni. Suszenie warzyw odbywa się w niskiej temperaturze, ponieważ zbyt wysoka sprawi, że będą miały brzydki kolor i łatwo będą ulegać zepsuciu. Do tego celu wystarczy elektryczna suszarka czy piekarnik. Jarzyny możemy rozdrobnić w dowolny sposób: plastry, kostkę lub zwyczajnie zmielić i przyrządzić z nich miks do potraw. Oprócz warzyw możemy również suszyć zioła i owoce. Te drugie są również bardzo smaczne i mają szerokie zastosowanie w kuchni.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..