Co należy jeść aby wzmocnić włosy?
Nadmierne wypadanie włosów, zwłaszcza dla kobiet ale i również dla mężczyzn, to bardzo poważny problem. Przyczyn wypadania włosów może być bardzo wiele. Jeżeli przyczyną nie jest przewlekła choroba, należy zadbać o odpowiedni sposób odżywiania się.
Dieta na wzmocnienie włosów powinna być różnorodna oraz bogata w mikroelementy, witaminy oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Żelazo na włosy jest najważniejszym mikroelementem, który odpowiada przede wszystkim za ich prawidłową strukturę od wewnątrz.
W takim razie co jeść na wzmocnienie włosów?
Najpierw warto usiąść i zastanowić się nad tym, jakiego rodzaju produktów oraz czynników zewnętrznych powinniśmy unikać, aby posiadać zdrowe i w dobrej kondycji włosy. Struktura włosów niszczona jest przede wszystkim przez tzw. niezdrowe jedzenie. Zaliczamy do niego wszelkiego rodzaju fast foody, które pełne są tłuszczy zwierzęcych. Należy ograniczyć także ilość kofeiny, która upośledza wchłanianie się niezbędnego żelaza i cynku do organizmu. A warto wspomnieć, że żelazo na włosy ma bardzo znaczący wpływ. Żelazo odpowiada za odpowiednią strukturę włosów od wewnątrz. Ograniczyć należy również spożywanie alkoholu, ponieważ wypłukuje on niezbędne składniki odżywcze, a także wysusza skórę głowy oraz łodygę włosa, sprawia także że końcówki włosów rozdwajają się i łamią. Należy uważać także na nadmiar cukru w organizmie, ponieważ zbyt duże jego ilości powodują przyspieszoną pracę gruczołów łojowych, a ta z kolei prowadzi do przetłuszczania się skóry głowy oraz powoduje także łupież.
Co jeść na wzmocnienie włosów aby były one zdrowe i w dobrej kondycji?
Dieta na wzmocnienie włosów powinna być urozmaicona, bogata w witaminy raz mikroelementy. Do swojego jadłospisu warto wprowadzić takie produkty jak tłuste ryby (np. makrela, łosoś). Są one doskonałym źródłem kwasów omega-3, aminokwasów, a także wit. A i D. A one odpowiadają z kolei za procesy powstawania kreatyny i kolagenu, które stanowią naturalny budulec włosa.
Do diety na wzmocnienie włosów warto wprowadzić między innymi takie produkty jak opisane poniżej.
– źródło witaminy A: produkty mleczne, kapusta, jarmuż, morele, natka pietruszki, pomidory, pomarańcze, wątróbka
– źródło witaminy C: czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, papryka, maliny.
– źródło witaminy E: masło, jaja, orzechy, zielone warzywa, pełnoziarniste pieczywo.
Chcąc skutecznie zadbać o włosy, uniknąć ich nadmiernego wypadania, warto przywiązywać uwagę do tego co jemy. Nie od dziś mówi się, że „jesteśmy tym co jemy”. Wystarczy aby dieta na wzmocnienie włosów była bogata w powyższe składniki, należy nie zapominać, że żelazo na włosy zadba o nie od środka.