Dlaczego warto używać suszonych warzyw?
Jedną z nowości w kuchni są suszone warzywa. Pojawiają się w coraz większej liczbie przepisów, a korzystające z nich osoby bardzo je sobie chwalą. Czy rzeczywiście suszone warzywa są przyszłością? Dlaczego warto ich używać?
Są zdrowe
Używając suszonych warzyw możesz zapewnić sobie naturalne i łatwo przyswajalne witaminy. Są one takie same i w takich samych ilościach, jak w świeżych warzywach. W związku z tym możesz wykorzystywać je do przygotowywania pełnowartościowych posiłków.
To bardzo ważne, bo zimą dostęp do świeżych warzyw może być ograniczony… a przecież trzeba jeść zdrowo przez cały rok. Dzięki suszonym warzywom to możliwe.
Powinieneś, więc uwzględnić je w swojej diecie i wprowadzić do niej na stałe. To zdrowie, na które Cię stać. Tym bardziej, że korzystanie z takich warzyw i przygotowywanie z nich dań jest proste i szybkie. Nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy.
Zajmują mało miejsca
Suszone produkty zajmują mniej miejsca niż ich świeże odpowiedniki. Równocześnie zawierają tyle samo składników odżywczych. Oznacza to tyle samo smaku, ale w dużo mniejszej pojemności.
Składowanie takich warzyw jest proste. Nie trzeba przeznaczać na nie osobnego pomieszczenia, wystarczy tylko jedna szafka w kuchni, by pomieścić wszystko, co potrzebne.
Ile miejsca zajmuje tradycyjna włoszczyzna? W formie wysuszonej tyle samo smaku uzyskasz tylko dzięki kilku łyżkom. To ogromna oszczędność.
Są tanie
Suszone warzywa są tańsze niż i ich świeże odpowiedniki. Zwłaszcza w miesiącach zimowych. Kiedy używasz suszonych warzyw to nie musisz przejmować się tym, że pietruszka na straganie kosztuje 60 zł za kilogram.
Dzięki atrakcyjnej cenie możesz śmiało używać suszonych warzyw i nie myśleć o kosztach. To wyjątkowe i innowacyjne rozwiązanie ma swoje korzenie w tradycji. Nasze prababcie też korzystały z warzyw w takiej formie. Później przestało to być konieczne ze względu na powszechne chłodnie i lodówki.
Obecnie wracamy do tej tradycji, ze względu na atrakcyjne ceny oraz ze względu na wartości zdrowotne. Świeże warzywa przyjeżdżają do nas z różnych stron świata, więc muszą być zabezpieczone chemicznie przed zepsuciem się. Suszone warzywa i zioła nie potrzebują żadnych konserwantów, by być pyszne.