Opakowania ekologiczne – jak lepiej zadbać o środowisko?

Ochrona środowiska to kwestia, do której przykłada się coraz większą wagę. Konieczność zadbania o naszą planetę wymaga nie tylko globalnych zmian, ale także indywidualnego wysiłku każdego z nas. Ograniczenie produkcji szkodliwych odpadów i poszukiwanie alternatywnych rozwiązań to wyzwania, przed którymi staje współczesne społeczeństwo.

Opakowania ekologiczne co to znaczy?

Opakowania ekologiczne możemy podzielić na dwa rodzaje: opakowania biodegradowalne i opakowania, które mogą zostać zamienione na kompost. Obydwa rodzaje są przyjazne środowisku, z tą różnicą, że proces biodegradacji zajmuje o wiele więcej czasu niż proces rozkładu na kompost.

Dodatkowo, aby opakowanie mogło nosić miano ekologicznego, powinno być wykonane z substancji roślinnej lub takiej, która podlega 100% recyklingowi. Przy produkcji opakowań roślinnych stosuje się kukurydzę, trzcinę cukrową, a także różnego rodzaju odpady rolnicze. Ostatnimi czasy bardzo popularne stają się również jadalne pojemniki na żywność, które wykonuje się z otrębów owsianych.

Opakowania eko to także różnego typu opakowania szklane – szkło podlega recyklingowi, a dodatkowo jest surowcem wielokrotnego użytku. Pakowanie pokarmu w szkło to prosty, sprawdzony i ekologiczny sposób.

W co nie pakować jedzenia – czyli dlaczego należy unikać plastiku?

Plastikowe opakowanie to zdecydowanie zły pomysł na przechowywanie jedzenia. Pudełka wykonane z plastiku zawierają ogromne ilości polimerów, które mogą mieć negatywny wpływ na nasz system nerwowy.

Ponadto substancje zawarte w opakowaniach wykonanych z plastiku mogą wchodzić w reakcje z zapakowanym pokarmem, co może mieć negatywny wpływ zarówno na jego wartości odżywcze, jak i smakowe.

Opakowania biodegradowalne do żywności – jakie są zalety eko pakowania?

Opakowania biodegradowalne do żywności to jedno z najlepszych rozwiązań. Bezpieczne dla środowiska, nie zmieniają smaku zapakowanych pokarmów, gwarantując świeżość i bezpieczeństwo spożywanego produktu.

Opakowania na żywność, które po wykorzystaniu ulegną procesowi biodegradacji to przyszłość naszej planety. Plastik czy styropian – choć tańsze w produkcji – mają zdecydowanie negatywny wpływ na środowisko. Ponadto nowe, coraz bardziej zaawansowane technologie przyczyniają się do zmniejszenia kosztów produkcji eko opakowań.