Suszone warzywa w kuchni

Suszone warzywa nie są niczym nowym. Od lat są znane, przygotowywane w domowych warunkach, jeśli ma się własną działkę i czas, lub niedrogo kupowane. Przez lata stały się równie nieodłączne w kuchniach jak sól i pieprz.

Dlaczego w każdej kuchni powinny być suszone warzywa?

Suszonych warzyw nie może zabraknąć w żadnej kuchni, ponieważ są po prostu niezbędną przyprawą. Zawsze, gdy w przygotowywanych potrawach brakuje wyrazistości smaku mogą pomóc to zmienić. Poza tym warto się w nie zaopatrzyć w jesienno-zimowych miesiącach, kiedy to świeże warzywa są drogie, niekoniecznie najwyższej jakości lub po prostu słabiej dostępne i importowane z daleka. Nie każda też potrawa tak samo dobrze wyjdzie w przypadku warzyw świeżych, jak suszonych – łatwiej ugotować sos, w którym nie trzeba rozgotowywać marchewki lub przekonać dzieci do zjedzenia drobnych, ususzonych fragmentów roślin niż całego warzywa w zupie.

Do czego stosuje się suszone warzywa?

Suszone warzywa mogą być stosowane w wielu potrawach. Oczywiście najpopularniejsze są zupy, którym dodają najwięcej smaku, ale równie dobrze sprawdzą się w sosach, gulaszach lub jako dodatek do gotowanych ziemniaków, znacznie poprawiając ich smak. Zastosowań może być naprawdę dużo i w zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia i upodobania kulinarne.

Czy suszone warzywa są zdrowe?

Biorąc pod uwagę jak często żywność w ostatnich latach okazuje się niezdrowa lub szkodliwa należy zastanowić się nad tym, czy suszenie warzyw może wpłynąć na ich jakość. Proces suszenia pozbawia warzywa wyłącznie wody, więc nie sprawia, że składników odżywczych jest mniej. Co więcej – w 100 gramach suszu jest ich więcej niż w 100 gramach świeżej rośliny właśnie dlatego, że nie ma w nim wody. Suszone warzywa są naturalną, zdrową przyprawą – bez chemii, polepszaczy smaku, dodatku glutaminianu sodu czy cukru. To po prostu jakość sama w sobie, w przeciwieństwie do większości dostępnych na rynku przypraw typu warzywko.

Kiedy nie jeść suszonych warzyw?

W zasadzie nie ma momentu, w którym nie należy spożywać suszonych warzyw czy dodawać ich do potraw. Wyjątkiem są sytuacje oczywiste – kiedy na dane warzywo mamy uczulenie lub stwierdzimy, że są zepsute.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..