Nie ma już dużego supermarketu w którym nie można by kupić żywności z oznaczeniami: bio, eko, gluten free – mowa tu o produktach bez glutenu. Producent zdrowej żywności podąża za modą i odpowiada na zapotrzebowanie konsumentów.

Żywność ekologiczna

Dlaczego ją kupujemy?

Nie da się ukryć, że żywność ekologiczna jest niezwykle popularna. Często wkładamy ją do koszyków podczas zakupów. Dlaczego? Chcemy zapewnić sobie długie życie w zdrowiu – to główna motywacja. Chcemy też dobrze się czuć tu i teraz, a to osiągniemy, kiedy nasze jedzenie będzie lekkie i właśnie ekologiczne.

Nowotwory

Zewsząd dobiegają nas głosy o zwiększonej częstotliwości zachorowań na nowotwory. To prawda. To choroba cywilizacyjna. Jak się przed nią ustrzec? Własnie poprzez zdrowe odżywianie, pozbawione pestycydów i innych złych składników, które kumulują się w organizmie i po latach objawiają właśnie nowotworem.

Producent zdrowej żywności – kim jest?

Producent zdrowej żywności to osoba, która dobrze odrobiła lekcję z marketingu.To niezwykle istotne, że aby utrzymać się na rynku trzeba ciągle patrzeć na to, jakie są aktualne oczekiwania konsumentów. Może kiedyś w modzie było jedzenie ciężkie i tłuste. Dzisiaj w modzie jest bio i eko.

Uprawy bio

Tak zwane uprawy bio to uprawy pozbawione chemicznych środków, które szkodzą ludziom. Producenci zdrowej żywności rozumieją, że konsument jest w stanie zapłacić więcej za produkt dobrej jakości,

Stosunek cena jakość

Cena – przeszkoda?

Nie da się ukryć, że produkty oznaczone znaczkami bio czy eko są droższe od tych zwykłych. Czy na pewno warto przepłacać? Sprawdźmy dokładnie certyfikaty, które producenci podają na opakowaniach, sprawdźmy co one oznaczają i czego można się spodziewać po takich znaczkach.

Nie dla biednych?

Każdy człowiek ma do dyspozycji określoną ilość pieniędzy. Oczywiście w przypadku osób biedniejszych, kupowanie produktów droższych bio czy eko jest trudniejsze – jednak zdecydowanie warto na ten cel przeznaczyć określoną ilość gotówki w każdym miesiącu. Dzięki temu zachowamy zdrowie i nie będziemy musieli wydawać pieniędzy na lekarza.

Jako społeczeństwo jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak ogromna jest rola żywności w naszym życiu. Doskonale wiemy już, że przy chorobach autoimmunologicznych niekoniecznie dobrze jest spożywać gluten i nabiał. Wiemy o często występujących alergiach na orzechy czy rośliny psiankowate.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol